Osip kao simptom koronavirusa: Obratite pažnju na ove promene na koži

by | 27 januara, 2022
Osip kao simptom koronavirusa

Osip kao simptom koronavirusa, uz glavobolju, povišenu temperaturu i bol u mišićima, jedan je od pokazatelja oboljenja. 

Prevencija je najbolji način da se zaštitite od zaraznih bolesti, uključujući i koronavirus. Ali ako slučajno dođete u kontakt s virusom i razvijete infekciju, što ranije prepoznavanje simptoma može vam pomoći da započnete lečenje na vreme i sprečite širenje virusa na druge.

Osip kao simptom koronavirusa

Iako je COVID-19 respiratorna bolest, može izazvati i niz drugih simptoma osim respiratornih. Neki od njih su osip, glavobolje, bolovi u mišićima i sl. Prema studiji objavljenoj u časopisu British Journal of Dermatology, 8,8 posto svih onih koji su bili pozitivni na Covid-19, razvilo je neke vrste kožnih problema. Evo na koje se sve načine koronavirus može manifestovati na koži i kakve vrste osipa možete dobiti.

COVID prsti

Promene na prstima, poput crvenih i ljubičastih plikova, mogu ukazivati na Covid-19. ječ je o stanju koje se češće javlja tokom hladnijih mjeseci, ali u slučaju koronavirusa, može se pojaviti u bilo koje godišnje doba. Na prstima ruku i nogu mogu se pojaviti i kvržice te prsti mogu biti natečeni. S vremenom gornji sloj kože počinje da se ljušti.

Ekcemi

Ekcem se može pojaviti tokom infekcije ili nakon nje i obično može trajati nekoliko dana. Manifestuje se kroz crvenilo na koži. Uobičajeno javlja se na delovima kože koji su iuzloženi sunčevoj svetlosti (vrat, grudi, ruke). Ipak,  u slučaju koronavirusa, razlog nije poznat.

Plikovi/koprivnjača

Vrsta osipa koja je rezultat kožne reakcije, mogu biti različite veličine, pojavljuju se s vremena na vreme i uzrokuje svrb. Može se pojaviti na bilo kom delu tela, uključujući bedra, leđa i lice. Prema istraživačima, ovo stanje kože javlja se prilično rano tokom infekcije i može trajati dugo.

Oralni osip

Oralni osip, takođe poznat kao enantem, još je jedan znak Covid-a. Ova vrsta osipa pojavljuje se na usnama zbog čega usta postanu suva i ljušte se, a u nekim slučajevima mogu se javiti i bolovi u usnama.

Pityriasis rosea

Pityriasis rosea (PR) je benigni osip koji obično počinje kao velika kružna ili ovalna mrlja na prsima, stomaku ili leđima. Može se pojaviti 4-5 dana nakon pojave simptoma i nastavlja da se pojavljuje neko vreme.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rs ipopba/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.