Pitali smo stručnjaka: Zašto se javlja i kako se tretira pupčana kila kod trudnica?

Ukoliko se u trudnoći suočavate sa problemom pupčane kile, znajte da niste sami. Pročitajte savete koje za vas imaju stručnjaci sa platforme DokTok.

by | maj 14, 2021

Trudnoća je jedan od faktora rizika za razvoj pupčane kile. Pupčana kila može nastati u trudnoći zbog povišenog pritiska u trbuhu ili već postojeća kila može postati vidljiva. Simptomi kile se najčešće javljaju u drugom trimestru. Šta još treba da znate?

Zahvaljujući platformi DokTok i ove nedelje pred nama su objašnjenja medicinskih stručnjaka. Savete za tretiranje pupčane kile dobili smo od dr Aleksandra Bogdanovića, specijaliste abdominalne hirurgije.

Prvi problem je pupčana kila kod žena koje planiraju trudnoću.

Članak se nastavlja posle reklama

Operacija kile ima za cilj da spreči eventualno uklještenje koje nekada može biti čak i smrtonosno. Niko ne može da predvidi da li će se kila uklještiti i kada će se to desiti. Rizik od uklještenja pupčane kile tokom trudnoće opada jer materica raste, gura crevne vijuge gore i pozadi i udaljava ih od pupka. Hitna operacija zbog eventualnog uklještenja veliki je stres kako za majku tako i za plod, naročito u prvom i drugom trimestru. Zbog toga se kod žena sa velikom pupčanom kilom, kada su vijuge creva prisutne u kili, kada postoji podatak da se kila uklještavala ili kod recidivantne kile, savetuje operacija pre planirane trudnoće.

Ako žena nema ili ima minimalne simptome, operacija pupčane kile se može odložiti nakon porođaja. Operacija se savetuje ukoliko se jave simptomi u vidu bola ili nelagodnosti od ispupčenja. Uklještena kila kao veoma retko stanje mora se hitno hirurški rešavati. Ako se trudnica odluči za operaciju, hirurg ima na raspolaganju dve tehnike: ušivanje kilnog otvora ili ugradnja mrežice, što prevashodno zavisi od veličine kile. Hirurzi obično savetuju da se operacija uradi minimum godinu dana pre početka trudnoće jer se pretpostavlja da bi operacija u kraćem vremenskom intervalu nosila povišen rizik od recidiva.

Drugi problem je pupčana kila dijagnostikovana u toku trudnoće.

Članak se nastavlja posle reklama

Operaciju pupčane kile u toku trudnoće treba odložiti posle porođaja uvek kada je to moguće. Prvi razlog su strukturne, anatomske promene u mišićima prednjeg trbušnog zida kao i promena funkcionalne stabilnosti mišića tokom trudnoće. Bolje je sačekati porođaj, da mišići povrate svoju anatomiju i funkciju pa onda uraditi operaciju.

Drugi, ne manje bitan razlog, jesu hormonske promene koje se dešavaju u trudnoći i neposredno nakon porođaja, a svakako mogu da utiču na ishod hirurškog lečenja. Smatra se da postoje hormoni u toku trudnoće koji utiču na sintezu kolagena, važnog proteina vezivnog tkiva, ali i na enzim koji razgrađuje kolagen.

Članak se nastavlja posle reklama

I treće, hirurg obično savetuje poštedu od tereta nakon operacije. Pa se tako savetuje da pacijent nakon operacije može da podigne do 10 kg 4 nedelje nakon operacije, a preko 10 kg nakon 8 nedelja. Porodilja ne može da bude uzdržana po ovom pitanju s obzirom na to da mora da nosi bebu u jednom periodu dana.

Pročitajte i… Doktok: Prepoznajte simptome gastroenteritisa

Članak se nastavlja posle reklama

Operacija se savetuje godinu dana od porođaja kako bi se porodilja oporavila, uključujući hormonsku stabilizaciju i normalizaciju telesne mase.

Savetuje vas dr ALEKSANDAR BOGDANOVIĆ, specijalista abdominalne hirurgije

Dr Aleksandar Bogdanović je rođen 27. jula 1981. godine u Vranju. Medicinski fakultet u Beogradu upisao je 2000. godine, a diplomirao 2007. sa srednjom ocenom 8,80. Specijalizaciju iz abdominalne hirurgije započeo je 2012., a specijalistički ispit položio februara 2017. godine sa odličnom ocenom.

Članak se nastavlja posle reklama

Specijalističke akademske studije na Medicinskom fakultetu u Beogradu završio je 2016. godine odbranivši rad pod naslovom “Značaj ponovljenih resekcija jetre u hirurškom lečenju metastaza kolorektalnog karcinoma“.
Doktorske akademske studije upisao je 2014. godine na Medicinskom fakultetu u Beogradu iz oblasti rekonstruktivne hirurgije. Temu doktorske disertacije pod naslovom ”Prognostički značaj biomarkera epitelno-mezenhimalne tranzicije kod metastatskog kolorektalnog karcinoma u jetri“ odobrilo je nastavno-naučno veće. Izabran je u zvanje Kliničkog asistenta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu marta 2018. godine za užu naučnu oblast Hirurgija sa anesteziologijom.

Oblasti stručnog i naučnog interesovanja dr Aleksandra Bogdanovića su benigna i maligna stanja u hirurgiji jetre, pankreasa i žučnih vodova kao i hirurška reparacija hernija trbušnog zida. Zaposlen je kao hirurg specijalista na 2. odeljenju (odeljenje za hirurgiju jetre, pankreasa i žučnih vodova) Klinike za digestivnu hirurgiju – Prva hirurška, Kliničkog centra Srbije.

 

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsMart Production via Pexels; privatna arhiva