Pitali ste Tamaru: Da li treba da promenim svoj život da bih ostvarila vezu s muškarcem?

by | 12 marta, 2022

Koliko je potrebno menjati svoj život da bismo ostvarile vezu s muškarcem? Da li to uopšte treba činiti? Psihoterapeutkinja dr med. Tamara Tomović, inspirisana pismom naše čitateljke, ove subote donosi odgovore na ova pitanja.

Ukoliko imate problem s kojim ne uspevate da izađete na kraj, pozivamo vas da se obratite za pomoć našoj stručnoj saradnici – dr med. Tamari Tomović, psihoterapeutkinji i trenerki poslovnih veština.

Pišite nam na imejl adresu: [email protected] (subject: Za Psiho kutak). Molimo vas da u svojim pismima napišete i sledeće podatke: godine, obrazovanje, bračni status, imate li žive roditelje, imate li braću i sestre, jeste li ekonomski obezbeđeni, da li ste zaposleni. Svi ti podaci su važni za dobijanje adekvatnijeg odgovora. Imena možete pisati kao inicijale, a podaci koji služe kao opis neće biti objavljeni.

Po jedan Tamarin odgovor objavljujemo svake druge subote u 14 h.

Da li treba da promenim svoj život da bih ostvarila vezu s muškarcem?

Pitanje:

Imam 45 godina i već deset godina sam solo. Situirana sam, druželjubiva, volim svoj posao, dosta putujem. Svesna sam da mi nedostaje veza i muško-ženski odnos, ali se na tom planu ništa ne dešava. Bilo bi mi žao da tako i ostane, iako imam utisak da bih i narednih 10 godina mogla da živim kao i dosad – jer ovo je način života kakav meni odgovara (izuzev toga što sam solo)? Koliko treba svoj život da promenim zarad toga da bih možda ostvarila nekakav odnos s muškarcem?

Odgovor:

Draga Biljana, postavili ste jedno veoma važno pitanje. Jer vi ste sve ono čemu se patrijarhalno društvo suprotstavlja. Bombarduju nas iz medija slikama srećnih porodica, savetima kako osvojiti i zadržati muškarca. Ne sećam se da sam pročitala i članak – kako zadržati ženu! Vi ste imali vezu – znači da ste sposobni da ostvarite intiman odnos i osetite bliskost. Ukoliko je prekid te veze bio previše bolan, pa ste na neki način periodom „apstinencije“ bežali iz veza, to je problem kojim treba da se pozabavite. Odnosi sa drugima jedan su od osnovnih parametara sreće. Nigde nije zapisano da treba da imate partnersku vezu da biste bili srećni. Vi delujete da vodite zadovoljan i ispunjen život, što se ne bi moglo reći za mnogo žena koje imaju partnerske veze (brakove). Čitali ste sigurno o tome da neka istraživanja tvrde da razvedene/solo žene žive duže. Istina je i da mnoge žene (i muškarci) iz straha da ne budu sami ostaju u „toksičnim vezama“. Naravno, ima i žena koje iz ekonomskih razloga ne mogu da izađu iz loših brakova. Vi ste obezbeđeni, volite svoj posao, druželjubivi ste i – živite prikriveni san mnogih žena. Naravno da je bolje kad imate pored sebe muškarca da s njim provodite vreme, razmenjujete misli, putujete… ali ne treba imperativ da bude traženje partnera. Lepo je ako se neko takav pojavi, ali izgleda da ste vi sposobni da budete i sami a srećni. U „korona periodu“ se pokazalo koliko ljudi zapravo imaju problem da budu sami. Život im je dotad bio ispunjen brojnim aktivnostima i trebalo je vremena da se naviknu na izolaciju. Vi možete da budete sami i pritom da živite ispunjen život. Samo napred, ne dozvolite da vam društvo nameće standarde kako treba da živite.

Gu Kssn via Pexels