Pitali ste Tamaru: Povratak u kancelariju – kako umanjiti anksioznost?

by | 23 oktobra, 2021

Povratak u kancelariju nakon dužeg perioda rada od kuće može biti izuzetno stresan. O tome koji način se možemo izboriti sa stresom – ove subote piše psihoterapeutkinja dr med. Tamara Tomović, kao odgovor na pitanje naše čitateljke.

Ukoliko imate problem s kojim ne uspevate da izađete na kraj, pozivamo vas da se obratite za pomoć našoj stručnoj saradnici – dr med. Tamari Tomović, psihoterapeutkinji i treneru poslovnih veština.

Pišite nam na imejl adresu: [email protected] (subject: Za Psiho kutak). Molimo vas da u svojim pismima napišete i sledeće podatke: godine, obrazovanje, bračni status, imate li žive roditelje, imate li braću i sestre, jeste li ekonomski obezbeđeni, da li ste zaposleni. Svi ti podaci su važni za dobijanje adekvatnijeg odgovora. Imena možete pisati kao inicijale, a podaci koji služe kao opis neće biti objavljeni.

Po jedan Tamarin odgovor objavljujemo svake druge subote u 14 h.

Povratak u kancelariju

Pismo čitateljke:

Dugo sam, zbog pandemije, radila od kuće. Kada sam se vratila u kancelariju, počela sam da osećam gušenja svako jutro kada stignem na posao.

Odgovor:

Draga A, razumljiva je vaša uznemirenost zbog ponovnog povratka u kancelariju. Dugo je trajala izolovanost i neki drugi vid organizacije koji je uključivao više odmora, lakšu balansiranost privatnog i poslovnog. Ipak, sprovedena istraživanja potvrđuju da niste sami.

Mnogi ljudi imaju slične simptome vašim. Više kompanija se odlučilo za hibridni model rada – što znači da nekoliko dana dolazite u kancelariju a ostale dane provodite radeći kod kuće. Pokazano je u tim slučajevima i povećanje produktivnosti. Verujem da pošto smo, ipak, podbacili u procesu vakcinacije, da ste se možda opet vratili na rad od kuće.

Čuvajte svoje zdravlje, neka vam to bude prioritet. Zahtevajte od svojih nadređenih da vam obezbede sigurno radno okruženje u kojem nema mogućnosti (ili je ona veoma smanjena) da se zarazite. Kao lekar moram da vas upozorim i na razne alergije, kao i sve ono što smo u toku godinu dana držali pod kontrolom (i zbog primene maski) sada je eksplodiralo.

Ipak, ukoliko verujete da je vaše gušenje uzrokovano stresom zbog toga što sad morate da dolazite u kancelariju – ozbiljno se zapitajte šta je to što vam smeta: loša radna okolina, agresivni šefovi, preopterećenje poslom, nemogućnost da pravite pauze ili zahtev da na tačno određeni način govorite, radite, ponašate se (oblačite se – nema više pidžame?). Šta je to što vas toliko izbacuje iz ravnoteže? Da li možete da utičete na to? Da li možete da promenite to? Da li, kad pogledate sa distance činjenicu da imate dobar posao, samo vam smetaju sitnice, koje preuveličavate?

Mislim da smo se svi nadali da će nekim „čarobnim štapićem“ sve da se promeni kada se vratimo u normalne tokove, kad ono – opet mnogo toga ne zavisi od nas. Prvo alergije, tiroidna žlezda, krajnici – sve ono što može da vas „guši u vratu”. Razmislite i šta je to što možda možete da uradite da se „gušenje“ ne ponavlja, odnosno šta je to bilo tako dobro u radu od kuće što možete da prenesete i na radno mesto. Dajte sebi vremena i da se prilagodite. Možda teško podnosite promene, a to može da bude nešto na čemu morate da radite jer promene su tu, i jedno je sigurno promena će biti sve više.

energepiccom / iStock via Getty