Lepe i u trudnoći

by | maj 24, 2010

Ne, niste sebični ako u drugom stanju, osim na zdravlje bebe, mislite i
na svoj izgled. A da biste, i u tom periodu, uspeli da sačuvate lepotu i
top formu, poslušajte savete L&Z eksperata…

Naučna istraživanja su pokazala da žene koje se, pre i tokom trudnoće,
rekreativno bave sportom (na primer, plivanjem ili gimnastikom), ređe
dobijaju strije.

Trudnoca


1. Zaštitite kožu od pojave strija

Fokusirajte se na jačanje i povećanje elastičnosti kože – naročito u delu od grudi do zadnjice. Kada je reč o strijama, nasleđe igra značajnu ulogu – ako ih je vaša majka imala, velike su šanse da ste nasledili tu sklonost. Ipak, zahvaljujući velikom napretku kozmetičke tehnologije (antirid kreme uspešno sprečavaju, ili značajno odlažu, pojavu sitnih bora!) možete da nadmudrite genetiku. Koristite preparate sa visokim sadržajem masnih kiselina (omega-3, 6 i 9), jer su oni izuzetno hidratantni – za razliku od običnih krema i losiona za telo. Što se tiče nege lica, biće vam potrebna dodatna zaštita od sunčevih zraka i možda ćete morati da se borite sa aknama, koje su posledica izmenjenih nivoa hormona. Tokom trudnoće, kod nekih žena se pojavljuju tamne fleke na koži (hloazme), koje su rezultat viška melanina, a koje postaju još izraženije posle izlaganja suncu.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Ne plašite se spa tretmana
Tretmani kojima je obuhvaćen stomak nisu dobra ideja, ali zato možete da uživate u tretmanima za lice, stopala, kao i u masaži glave i vrata. Većina trudnica izbegava upotrebu odstranjivača laka za nokte na bazi acetona i plaši se upotrebe esencijalnih ulja. Međutim, nakon prvog tromesečja, mnoga ulja, kao što je lavandino, sasvim su bezbedna za upotrebu – ali samo nekoliko kapi u jednoj primeni. Da li je potreban oprez? Ulje žalfije podstiče kontrakcije bešike, a ulja mente, eukaliptusa i jasmina deluju stimulativno, pa njihovu primenu takođe treba izbegavati.

3. Konzumirajte više korisnih masnoća
Svim ljudima potrebne su esencijalne masne kiseline, a tokom trudnoće, ove materije su neophodne za izgradnju bebinog mozga i očiju. To znači da je tokom drugog stanja nivo ove materije u organizmu najniži, i to u trenutku kada je i koža izložena najvećim promenama. Zato je potrebno da uključite dosta esencijalnih masnih kiselina u svoju ishranu (riblje ulje, jezgrasto voće, semenke i zeleno lisnato povrće), kao i da koristite preparate za negu kože koji ih sadrže. Koristite preparate u čijem sastavu se nalazi ulje šipka, pšeničnih klica i badema. I, sprovodite ovaj režim nege sve do porođaja. I znajte, ako dojite, svakodnevno gubite od 50 do 80 g masnih kiselina.

Tagovi: