Pilula:“JUTRO POSLE“ – da ili ne?

by | 11 januara, 2012

Jednokratna kontracepcija koja se koristi u slučajevima nezaštičenih seksualnih odnosa sa mogućnošću ostajanja u drugom stanju (odnosi u terminu plodnih dana). Ovaj metod ne štiti od seksualno prenosivih oboljenja. Manje je efikasan od drugih metoda kontracepcije.

Dve vrste kontracepcijskih pilula:

– pakovanje 2 pilule – piju se u razmaku od 12h
– pakovanje 1 pilula – jednokratna upotreba.

Uzima se odmah nakon nezaštičenog odnosa, jer proporcionalno sa produženjem vremenskog intervala do primene sredstva opada njegova efikasnost. Nakon implantacije jajne ćelije ovo više nije efikasan metod kontracepcije. Proizvođači navode da je efikasan primeni li se do 72h posle odnosa.

Ukoliko postoji mogućnost trudnoće ne sme se koristiti. Dokazano je da upotreba pilule u slučaju već postojeće trudnoće neće nauditi majci niti dovesti do oštečenja ploda. Efikasnost je 95 odsto u sprečavanju neželjene trudnoće kod upotrebe unutar 24h od odnosa.

Neželjena dejstva su mučnina, povraćanje, napetost grudi. U slučaju da pacijentkinja povraća, da je tableta jasno vidljiva u povraćanom sadržaju ili da je povraćanje nastupilo 1 sat nakon administracije pilule, opravdano je uzeti dodatnu dozu levonorgestrela. U slučaju nemogućnosti koriščenja ovog načina kontracepcije razmotriti primenu alternativnog načina kontracepcije.

Nije pokazano da je pozitivna porordična anamneza za poremečaje zgrušavanja krvi kao i aktivno pušenje kontraindikacije za ovaj vid kontracepcije.

Praćenje pacijentkinje – sledeći menstrualni ciklus se očekuje sa 3 do 7 dana zakašnjenja u odnosu na izračunati priod. Ako ni tri nedelje posle administriranja pilule ne dođe do menstrualnog krvarenja pacijentkinja se mora javiti ginekologu radi pregleda zbog mogućeg postojanja trudnoće.

Autor: www.klinikaPERINATAL.com

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.