Dom zdravlja „Dr Ristić“: Odgovori na vaša pitanja (kardiologija)

by | oktobar 22, 2012

Odgovara: Dr Goran Popović, specijalista interne medicine, kardiolog

P: U avgustu ove godine doktorka na KC mi je ustanovila dijagnozu tahikardija. Moj puls je svakodnevno od 100-130, bez obzira da li mirujem ili sam fizički aktivna. Na pregled me je uputio pulmolog jer sam kašljala više od mesec i po. Kašalj je suv i vrlo čest i naporan. Zbog grla sam uzimala panthenol i tantum verde, ispila sam dve terapije antibiotika, koristila pumpicu, razne čajeve… i sve sto je bilo ko savetovao, a kašalj je stao kako je i počeo odjednom, negde posle dva i po meseca. Sad još uvek osećam zamor, nemam snage, vrlo često mi nestaje vazduha i u poslednje vreme imam jak bol u grudima. Od lekova pijem samo propranol, po četvrtinu ujutru i uveče. Na KC su mi radili i ultrazvuk srca i bio je u redu. U suštini niko ne zna razlog tog kašlja i svi snimci i rezultati su u redu, a ja sam bila skoro tri meseca, bukvalno nesposobna za rad i bilo kakvu aktivnost. Mene sad brine ovaj bol u grudima i često ostajanje bez daha (usred reči npr.) pijem lek redovno, a broj otkucaja mi je dalje visok. Molim Vas za savet, Amra.

Članak se nastavlja posle reklama

O: Bol u grudima koji opisujete može da bude posledica dugotrajnog kašlja. Ukoliko ste kompletno pulmološki i alergološki ispitani, dalje pretrage nisu potrebne, a ako to nije urađeno, onda savetujem najpre pregled pulmologa, a potom alergologa. Zbog ubrzanog rada srca, trebalo bi ispitati funkciju štitne žlezde kao i proveriti da li ste anemični. Takođe je bilo neophodno postaviti holter EKG-a. Do tada je neophodno da nastaviti sa uzimanjem Propranolola u dozi koja je savetovana.
Sve predloženo možete da obavite u Domu zdravlja „Dr Ristić“. Na kardiološki pregled i Holter EKG možete da dođete kod mene.

P: Poštovani, već duže vreme imam problema sa lupanjem srca i trnjenjem leve ruke. Često mi se desi da imam neku vrstu napada. Tad mi je lupanje srca jako i ruke i noge mi se koče. Takođe i vilica i veći deo lica. Pri tom napadu imam jači bol u grudima. Ne gubim svest, ali sam dezorijentisana. Često mi je ekg bio loš, ali kažu nije strašno. Bezbroj puta sam bila kod doktora gde mi daju sedative i pošalju kući. Volela bih da bar negde dobijem odgovor šta mi je, to traje nekoliko godina. Imam 23 godine. Lara

O: Opisane tegobe mogu da budu i psihičkog porekla. Savetujem da najpre dođete na kardiološki pregled i holter EKG, a potom eventualno i na pregled psihijatra – psihoterapeuta. Preglede možete da obavite u Domu zdravlja „Dr Ristić“.

Članak se nastavlja posle reklama

P: Koliko je štetno unošenje magnezium hlorida (nigari)? Hvala Vam unapred. Aleksandra

O: Samoinicijativno unošenje bilo kog elektrolita može da bude štetno, ukoliko za to ne postoji indikacija. Savetujem da uradite analizu elektrolita u krvi (Mg, Na, K, Cl) i da se konsultujete sa svojim lekarom koji bi procenio potrebu za uzimanjem bilo kog suplementa. Ukoliko želite da čujete moje mišljenje, možete da dođete na kardiološki pregled u Dom zdravlja „Dr Ristić“

Članak se nastavlja posle reklama

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima iz Doma zdravlja “Dr Ristić”. Kliknite ovde.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: