Sprečite nastanak zubnog kamenca

by | maj 12, 2009

Zubni kamenac je tvrda naslaga na površini zubnog korena i krune. Nastaje mineralizacijom zubnog plaka – vrlo tanke naslage bakterija i ostataka hrane koje se najčešće stvaraju kod osoba koje konzumiraju kašaste, mekane i lepljive namirnice.

lepota i zdravlje kamenac lepi zubi

Ukoliko neredovno i nepravilno čistite zube, plak se nagomilava i tokom nekoliko dana sazreva i menja svoj sastav, tako da šest dana star plak sadrži oko 100-300 miliona mikroorganizama na miligram težine. Ova „najezda“ bakterija pokreće odbrambeni sistem organizma – kalcifikaciju plaka, što rezultira nastankom zubnog kamenca.
Zubni kamenac ne treba mešati sa pigmentima, odnosno sa tamnom prebojenošću zuba koja može nastati od, takođe, lepljivih supstanci kao što su nikotin, kofein i obojena pića. Ipak, i ove naslage moraju se uklanjati, jer predstavljaju pogodno mesto za formiranje zubnog plaka.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Dve vrste zubnog kamenca
Postoje dve vrste kamenca koje se razlikuju po svom sastavu i mestu gde nastaju. Jedna je zubni kamenac beložute boje koji nastaje na unutrašnjoj površini donjih prednjih zuba, i vanjskoj površini gornjih kutnjaka. Druga vrsta je kamenac tamnosmeđe ili zelenocrne boje koji se stvara ispod zubnog mesa. Vrlo je tvrd i čvrsto prijanja uz površinu korena zuba, pa se teže čisti od onog koji nastaje na površini krunice zuba.

 

Začarani krug
Kada nastane, zubni kamenac predstavlja pogodno tlo za nagomilavanje novog plaka iz koga će se ponovo formirati zubni kamenac. Na taj način, on se polako širi duž parodoncijuma (tkiva koja daju potporu zubima), što dovodi do hronične upale desni, povećane osetljivosti zuba i krvarenja. Hronično iritirane desni vremenom postaju edematozne i nabubre, pa se na njima mnogo lakše nakuplja zubni plak. Sve se odigrava u začaranom krugu, pa je jedino rešenje svakodnevno odstranjivanje zubnog plaka, dakle dobro čišćenje zuba kvalitetnom četkicom, pastom i zubnim koncem.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Uklanjanje kamenca
Ukoliko dođe do stvaranja kamenca, neophodno je da ga ukloni stomatolog. Nekada su se u tu svrhu koristili ručni instrumenti čija je upotreba stvarala neprijatnosti i bol. Danas se kamenac uspešno i veoma brzo uklanja pomoću ultrazvučnog uređaja. Nakon uklanjanja kamenca, pristupa se klasičnom poliranju profesionalnim četkicama i pastama. Cilj ovog tretmana je postizanje glatke površine zubne gleđi, jer samo takva površina može, ponovo uspostavljenom kvalitetnom higijenom, na duži rok, da vas oslobodi muke zvane – kamenac.

Članak se nastavlja posle reklama

Preventiva
Prevencija zubnog kamenca podrazumeva pravilno i redovno čišćenje zuba i usne šupljine. Nakon svakog obroka, zube dobro operite, jer samo čist zub je zdrav zub.
Vlakna četkice za zube vremenom se istroše i postaju neefikasna, pa se mora menjati svaka tri meseca.
Važna je pravilna ishrana bez čestog konzumiranja proizvoda na bazi šećera. Pokušajte da izbacite slatkiše između obroka, a umesto njih uvedite sirovo voće i povrće. Ako im ipak ne možete odoleti, uzimajte ih uz redovan obrok jer su tada manje štetni za zube.
Uz promene u ishrani i pravilnu higijenu usne duplje, treba redovno posećivati stomatologa (minimum dva puta godišnje), jer želja i cilj svakoga od njih je da prevencijom ovih neestetskih promena sačuva i unapredi oralno zdravlje svog pacijenta.

Tagovi: