SPREČITE upalu bešike

by | januar 7, 2010

Neprestano trčite u toalet, osećate peckanje pri mokrenju i imate
bolove u donjem delu stomaka? Ovi simptomi ukazuju da sa vašom bešikom
nešto nije u redu. Kada oseti ovakve tegobe, gotovo svaka žena prvo
pomisli na upalu bešike, ali često je zapravo reč o hiperaktivnoj
bešici.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Sprecite upalu besike


Simptomi su isti kao i kod upale, a uzroci mogu biti nedostatak hormona u zidu vagine ili psihičko opterećenje. Nedostatak hormona može da se nadoknadi hormonskim kremama ili tabletama, ali ako je uzrok psihičke prirode, lekar treba da pokrene ovu temu budući da žene često nisu ni svesne psihičkih uzroka. Lekovima na biljnoj bazi, doduše, mogu da se ublaže simptomi hiperaktivne bešike, ali će definitivno poboljšanje uslediti tek kada bude uspostavljena psihička ravnoteža. Ako prvi put imate ove simptome, obavezno idite kod lekara koji će postaviti pravu dijagnozu. Samo ako se prilikom analize urina utvrdi prisustvo bakterija, znači da imate upalu bešike.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Uzroci
U većini slučajeva, uzročnik bakterijske upale jeste bakterija ešerihija koli, koju svaka žena ima u predelu genitalija. Kroz kratak mokraćni kanal (uretra) ove bakterije lako dospevaju u bešiku. Ako tamo, recimo usled oslabljenog imuniteta, počnu da se razmnožavaju, izazivaju upalu mokraćnih puteva i same bešike. Zaštiti doprinosi redovno pražnjenje bešike. Mokrenje je obavezno posle seksa, jer se na taj način spiraju bakterije. Intimno područje je najbolje prati samo vodom, pošto sapun izaziva poremećaj vaginalne flore.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Pogrešno je uverenje da u bazenu možete da zaradite infekciju. Ako do infekcije ipak dođe, krivicu za to treba pripisati mokrom kupaćem kostimu, koji hladi telo i time slabi imunitet organizma. Ni u javnim toaletima ne vrebaju bakterije. Međutim, mnoge žene su nedovoljno opuštene u javnim toaletima, bešika se ne prazni do kraja i u njoj se zadržavaju bakterije.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kako da sebi pomognete
Ako tegobe nisu suviše jake, prvo treba primeniti mere za dezinfekciju, smatraju stručnjaci. Dva-tri puta dnevno pijte sok od brusnice ili uvin čaj ili uzimajte preparate ovih biljaka. Pijte što više tečnosti (dva-tri litra dnevno) i utopljavajte karlični pojas i stopala.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Upala besikeKada treba da se javite lekaru
Ako tegobe ne prestanu ni posle dva dana ili ako imate povišenu temperaturu, obavezno se javite lekaru. Ukoliko otkrijete da imate bakterijsku infekciju, prepisaće vam antibiotike koji se obično uzimaju tri dana. Osim toga, daće vam lek protiv bolova i peckanja pri mokrenju.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto se infekcija uvek iznova vraća
Često do bešike naprosto dospeju nove bakterije izazivajući ponovnu upalu. Tada je važno utvrditi pravi uzrok, tj. tačno razmotriti seksualne navike, održavanje intimne higijene i sl. Posle toga ponašanje može da se promeni, ali dešava se da se uprkos primeni mera predostrožnosti u bešici zadrže poneke bakterije koje se dalje razmnožavaju. U takvim slučajevima može da pomogne dugoročna terapija niskodoziranim antibioticima. Nove upale mogu da spreče i redovno bavljenje sportom (brzo hodanje i plivanje) i vežbe jačanja karličnog dela (joga).

 

(Blic)

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: