Tabu tema: INKONTINENCIJA

by | decembar 24, 2009

Iako danas u svetu od inkontinencije pati više od 200 miliona ljudi, a u Srbiji svaki sedmi stanovnik, o ovoj bolesti se gotovo i ne govori. Inkontinencija urina je nevoljni gubitak mokraće koji se najčešće javlja pri fizičkom stresu, obično prilikom kijanja, kašljanja ili nošenja tereta.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Inkonintencija


Razlog je poremećeni anatomski položaj baze bešike, vrata i uretralnog kanala. Iako od nje uglavnom pate starije osobe, oboljevaju i mlađe osobe – npr. nakon porođaja ili upale, a u starosnoj grupi od 50-59 godina procenat obolelih je 27 odsto.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tri stepena problema
Postoje tri stepena inkontinencije: prvi stepen se naziva laka inkontinencija i predstavlja gubitak mokraće pri stresu ali nikada u postelju i noću. Drugi stepen se naziva srednja inkontinencija i predstavlja gubitak mokraće pri sedenju, ustajanju, hodanju. Treći stepen je teška inkontinencija i predstavlja gubitak mokraće nevezan za stres, bez obzira na fizičku aktivnost i položaj tela.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Rešenje
Dr Saša Plećević, tvorac sportskog programa Dr Feelgood, preporučuje osobama koje boluju od ove
bolesti redukciju u ishrani i fizičku aktivnost. Savete za prevenciju i olakšavanje simptoma ove bolesti sažeo je u program pod nazivom 505 formula. Ova formula preporučuje uzimanje pet obroka dnevno (tri glavna i dve užine) uz savet da se dva sata posle poslednjeg obroka ne ide na spavanje. Prva petica iz naziva ovog programa predstavlja pet stvari koje treba izbegavati: proste šećere, masnu hranu, slanu hranu, belo brašno i alkohol (sem 2 čaše crnog vina). Nula predstavlja zabranu koja se odnosi na cigarete dok druga petica ističe neophodnost dnevne šetnje u dužini od najmanje pet kilometara.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: