8 problema sa bebom: Nudimo rešenje!

by | jun 12, 2009

Žućkasta koža, krmeljive oči i crvena, upaljena guza stvari su o kojima sigurno niste razmišljali kada ste stigli sa bebom kući. Međutim, ni novorođenčad koja su u porodilištu dobila najveću ocenu nisu pošteđene određenih zdravstvenih tegoba u prvih nekoliko nedelja života.
U razgovoru sa neonatologom i patronažnom sestrom saznali smo koji su najčešći problemi u tom uzrastu i koji su efikasni načini za njihovo rešavanje.

 

lepota i ydravlje vi vi dete beba problemi

Članak se nastavlja posle reklama


1. SEKRECIJA IZ OKA
Žućkast ili gust iscedak iz očiju može da ukaže na infekciju izazvanu bakterijama koje beba „pokupi“ prolazeći kroz porođajni kanal. Ukoliko joj redovno budete čistili okice, simptomi će se povući za nekoliko dana. Ako se to ne desi, obratite se lekaru.
Kako da rešite problem?
Čistite bebine oči prokuvanom i prohlađenom vodom. Naravno, prvo dobro operite ruke, a onda umočite komad vatice u vodu, ocedite je i očistite oko, od unutrašnjeg ugla prema spoljašnjem. Postupak ponovite i na drugom oku, ali čistom vaticom. Umesto vode možete da koristite ohlađeni čaj od kamilice.


Članak se nastavlja posle reklama

2. ŽUĆKASTA KOŽA
Ukoliko primetite da je koža vaše bebe požutela nekoliko dana posle rođenja, to može da ukaže na žuticu. Novorođenačka žutica nije retka pojava i u većini slučajeva je bezopasna. Obično se povlači sama od sebe, mada beba mora da bude pod nadzorom lekara sve dok se ne potvrdi potpuni nestanak bolesti. S obzirom na to da njena jetra još nije dovoljno „zrela“, razgradnja bilirubina ne odvija se u potpunosti. Ova materija nagomilava se u krvi i uzrokuje žuticu.
„Izbrišite“ žutilo kože
Ukoliko je žutica izražena, beba će još u porodilištu biti podvrgnuta fototerapiji. Ako se ne povuče do odlaska kući, izlažite je dnevnoj svetlosti koliko je moguće, i to bez odeće. Ipak, vodite računa da je ne izlažete direktno sunčevim zracima zbog rizika od opekotina i sunčanice. Hranite je kada god zatraži (najbolje vašim mlekom) jer će to ubrzati razmenu materija u organizmu i izlučivanje urina i stolice. Na ovaj način organizam se čisti od nagomilanog bilirubina i toksina što rezultira postepenim povlačenjem žutice.


Članak se nastavlja posle reklama

3. ZAPUŠEN NOSIĆ
Nosni kanali novorođenčeta veoma su uzani i u njima može da se skuplja sluz, što bebi otežava disanje. Ukoliko primetite da joj je grudni koš „otečen“, verovatno je progutala malo više plodove vode. Prolaskom kroz porođajni kanal istisne se veći deo vode, ali ono što se zadrži u njenim plućima, može da izazove kašalj. Pošto je beba zaštićena antitelima koje dobija iz kolostruma, malo je verovatno da je „zakačila“ neku infekciju. Ta zaštita će trajati do trećeg meseca njenog života.
Očistite joj nosić
Komadićem vate umočenim u toplu vodu nežno uklonite sluz oko bebinih nozdrva (nemojte da koristite štapiće za uši i ne čistite unutrašnjost nozdrva). Hranite bebu često, ali pomalo, jer zbog zapušenog nosića neće moći duže da sisa.
Napunite kadu toplom vodom i ostanite u kupatilu sa bebom nekoliko minuta da biste je „inhalirali“. Ukoliko primetite da teško diše ili joj „zviždi“ iz pluća, obavezno se konsultujte sa lekarom.


Članak se nastavlja posle reklama

4. GUBITAK TEŽINE
Gubitak od 5 do 8 procenata telesne mase u prvih nekoliko dana po rođenju sasvim je normalna pojava uzrokovana tzv. porođajnim šokom i adaptacijom novorođenčeta na nove uslove života. Do druge ili treće nedelje života većina beba povrati težinu koju je imala na rođenju.
Put ka napredovanju
Da biste bili sigurni da će vaša beba napredovati u težini, dojite je svaki put kada zatraži. To može da bude i deset puta na dan. U slučaju da je hranite na flašicu, trebaće joj manje obroka. Većina eksperata preporučuje majkama da u prvih nekoliko nedelja doje svoje bebe svaki put kada one to zatraže. Na taj način će beba popiti više mleka i dobiće u težini, a poboljšaće se i produkcija mleka u dojkama.


Članak se nastavlja posle reklama

5. PUPČANA RANA FLISUJE
Pupčani patrljak treba da otpadne desetak dana posle rođenja. Međutim, dešava se da, kada otpadne, iz pupčane ranice curi iscedak, a koža se oko nje zacrveni. Patronažna sestra će još nekoliko dana tretirati ranicu povidon jodom nakon čega će se ona zatvoriti i potpuno zarasti.
Šta možete da učinite?
Redovno čistite kožu oko pupka povidon jodom i ne posipajte ga antibiotskim prahom. Ovaj deo treba da bude stalno suv i „provetren“, pa zato vodite računa da gornji deo pelenice ne naleže na ranicu. Dovoljno je da preko pupka stavite sterilnu gazicu i da redovno previjate bebu. Nemojte da povlačite patrljak, otpašće sam kad za to dođe vreme.
U slučaju da patrljak i pored preduzetih mera konstantno flisuje ili počinje da se gnoji, obavezno se obratite lekaru.


6. BEBINA KAKA LIČI NA SENF
Prva bebina stolica zove se mekonijum, gotovo je crne boje i podseća na katran. Potom postaje kašastija i poprima boju senfa. Bebe koje sisaju češće kake i imaju tečniju stolicu od onih koje se hrane na flašicu. Nema pravila oko broja stolica u toku dana: neke kake jednom, neke dva puta dnevno, dok druge to čine posle svakog obroka.
Kontrolišite izgled kake
Ukoliko je stolica vaše bebe tečna, zelena, retka ili ste primetili crvenilo oko anusa, najverovatnije se radi o prolivu što zahteva lekarski pregled i terapiju. Reagujte brzo jer beba zbog učestalih stolica može da dehidrira.

Članak se nastavlja posle reklama


7. BEBA STALNO POVRAĆA
Sve bebe bljuckaju posle obroka, što je sasvim normalna pojava. To se obično dešava neposredno posle obroka nakon čega na vašem ramenu ostaje fleka od zgrušanog mleka neprijatnog mirisa. Međutim, ako je povraćanje praćeno povišenom telesnom temperaturom i prolivom, reč je o infekciji i treba potražiti pomoć lekara. Postoji i treća mogućnost: ako beba neposredno posle hranjena povrati hranu u mlazu, najverovatnije se radi o stenozi pilorusa (kružni mišić na ulazu u želudac previše je stegnut i uzrokuje nevoljno pražnjenje želuca). Ovaj deformitet češće se javlja kod dečaka i otklanja se jednostavnim operativnim zahvatom.
Sprečite prekomerno bljuckanje
Već smo pomenuli da je bljuckanje zgrušanog mleka normalna pojava, međutim, postoje načini da se ono spreči. Tokom dojenja držite bebu tako da joj glavica bude uzdignuta (podmetnite ruku) u odnosu na položaj njenog tela. Ako je hranite na flašicu, vodite računa da joj cucla uvek bude ispunjena mlekom jer će tako gutati manje vazduha. Takođe, nemojte da dopustite da beba dugo plače pre podoja (obroka) jer će se nagutati vazduha što će nakon obroka dovesti do bljuckanja.


Članak se nastavlja posle reklama

8. PLAČ BEZ PRESTANKA
Ako vaša beba svakog dana u isto vreme počne da plače iz čista mira, ali dobija u težini i ne pokazuje znake bolesti, najverovatnije se radi o grčevima. Primetićete da povlači nožice prema stomačiću, što je znak da oseća bolove u crevima. Inače, grčevi se javljaju oko druge nedelje života, najjači su i najčešći oko šeste, a povlače se oko trećeg meseca. Stručnjaci ovu pojavu dovode u vezu sa nezrelošću probavnog sistema, ali još uvek nema leka protiv ovog problema (osim maženja i ogromne količine strpljenja).
Ublažite grčeve
Grčevi se ne mogu sasvim eliminisati, ali postoje načini da se njihov intenzitet ublaži i da im se se smanji učestalost. Delotvorna je blaga masaža stomačića uljem od kamilice kao i utopljavanje stomačića zagrejanom pelenom. Čaj od komorača sa dodatkom kima pomaže pri oslobađanju gasova.

 

Tagovi: