Beba je stigla kući – ŠTA SAD?

by| jun 3, 2009

Prvih 28 dana u životu bebe jeste period u kojem se ona privikava na spoljni svet, a roditelji na novog člana porodice. Dete bi u prvih mesec dana trebalo da spava oko 20 sati dnevno, jer su zdrav san, kao i majčino mleko, veoma bitni za njegov pravilan razvoj.
Međutim, samo mali broj beba ponaša se „po PS-u“, tako da se tokom vremena predviđenog za spavanje često čuje plač ili kenjkanje, što je za majke veoma stresno, s obzirom da se odmah uplaše da sa njihovim detetom nešto nije u redu. Koje od tih pojava treba da prihvatite kao normalne, a šta može biti dobar razlog za odlazak kod pedijatra?

 

lepota i zdravlje mama i beba trudnoca  Na šta majke treba da obrate pažnju tokom prvog meseca?

Članak se nastavlja posle reklama

Nakon izlaska iz porodilišta, novopečena mama suočiće se sa mnoštvom nedoumica i dilema. Najvažnije je da savlada strahove, da održi psihičku ravnotežu i smirenost, i da se sa ljubavlju posveti prinovi. Mama tek treba da se upozna sa bebom, što podrazumeva strpljenje i privikavanje na novi životni ritam. Od velike pomoći može da bude patronažna sestra koja posećuje majku i dete odmah nakon njihovog izlaska iz porodilišta i pokazuje na koji način beba treba da se kupa, povija, doji, neguje, kako joj se obrađuje pupak… S druge strane, majčino mleko najbolji je izvor hranljivih materija neophodnih za razvoj deteta, a ako majke nisu u mogućnosti da doje treba, važno je da je hrana koju daju bebi budeobogaćena adaptiranom formulom.

 

Kako roditelji znaju da je njihova beba dobro?

Članak se nastavlja posle reklama

Pored fizioloških funkcija (disanja, sisanja, obavljanja male i velike nužde) dete vidi, čuje, oseća miris i ukus, reaguje na dodir, iznenadnu promenu položaja ili bol. Plač je izraz osećanja neprijatnosti i nezadovoljstva – beba tako komunicira sa majkom, pokušavajući da joj saopšti da je gladna, mokra, pospana ili da je nešto boli. Kada su osnovne potrebe zadovoljene, novorođenče se oseća smireno i tone u san. Ne zaboravite, svaka beba obožava da je majka i otac nose, ljube, grle, maze i ljuljuškaju, zato bi to trebalo raditi što češće.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kako na osnovu bebinog ponašanja mogu da zaključim da nešto nije u redu? U kom slučaju je neophodan odlazak pedijatru?

Najvažnije je da majka ustali dnevni rasopred hranjenja, kupanja i spavanja. Poseta lekaru pre prvog redovnog sistematskog pregleda potrebna je ukoliko beba ima povišenu temperaturu ili ukoliko postoji infekcija pupka, na šta će sigurno ukazati patronažna sestra. Takođe, ukoliko novorođenče ne napreduje u težini, odbija da jede, razdražljivo je i neprestano plače, obavezno se treba obratiti lekaru.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kada se javljaju grčevi kod beba i na koji način treba reagovati?

Članak se nastavlja posle reklama

Grčevi praćeni plačem, uz savijanje nožica, mogu se javiti i u prvom mesecu života.Veruje se da nastaju zbog nezrelosti bebinog sistema za varenje. Mogu se ublažiti ukoliko beba pravilno sisa, što u ovom slučaju znači da ne guta vazduh. Takođe, trebalo bi svaki put sačekati da novorođenče podrigne nakon obroka. Masiranje, topli oblozi na stomačiću i čajevi, kapi i sirupi protiv grčeva, takođe mogu biti korisni. Ukoliko beba ne prestaje da plače, a pri tom ima i povišenu temperaturu, savetuje se poseta pedijatru.

 

Da li je otečenost grudi kod novorođenčeta normalna pojava?

Članak se nastavlja posle reklama

Nema razloga za paniku! Reč je o fiziološkoj pojavi koja je posledica dejstva majčinih hormona koji su tokom trudnoće prošli kroz posteljicu.

 

Da li žućkaste naslage na bebinom temenu mogu biti opasne?

Članak se nastavlja posle reklama

Ova pojava naziva se temenjača i, takođe, nastaje usled dejstva majčinih hormona. Naslage treba tretirati uljem za bebe, a preporučuje se i svakodnevno pranje kosice. Takođe, trebalo bi kožu glave novorođenčeta blago trljati frotirom ili mekom četkom.

 

Da li je normalno da se beba trza u snu?

Članak se nastavlja posle reklama

Zbog nezrelosti nervnog sistema, primitivni refleksi prisutni su najčešće do šestog meseca života. Na jake nadražaje iz okoline, kao što su zvuk, svetlost ili nagli pokreti, beba reaguje refleksno celim telom, šireći i opružajući i ruke i noge. Ova pojava naziva se Moroov refleks. Ukoliko primetite da se detetu trese i donja vilica, nema razloga za brigu! To je još jedan znak nezrelosti nervnog sistema, koji će vremenom nestati.

 

Tekst: Bogdana Mladenović; Lekar saradnik: dr Danijela Vujinović, pedijatar Doma zdravlja „Dr Ristić“; Foto: Dreamstime

Tagovi: