Deset saveta za ublažavanje jutarnje mučnine

by | jul 28, 2013

Jedna od negativnih strana trudnoće je jutarnja mučnina. Iako se zove jutarnja, ona se, zapravo, može dogoditi u bilo koje doba dana ili noći. Za većinu žena prestaje s trećim mesecom trudnoće, a kod nekih trudnica može da se nastavli kroz celu trudnoću (pogotovo ako se radi o višeplodnoj trudnoći).

jutarnja mucnina

Američki stručnjaci sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji tvrde da će žene najverovatnije morati da se nose s teškim oblikom jutarnje mučnine kada zatrudne ako je njihova majka ili sestra takođe bila u ovakvoj situaciji. Dakle, okrivite svoje gene za osećaj povraćanja ili pak promenite neke navike i osigurajte lakše dane.

1. Izbjegavajte hranu punu ulja koja se teško vari i nije zdrava. Najviše mislimo na brzu i prženu hranu.

2. Pijte puno tečnosti: vode, lagane čajeve i sok citrusnog voća koji vam može pomoći u čišćenju tela i tako olakšati probavni sistem.

3. Ako osećate mučninu dok putujete ili se vozite na posao, promenite vreme jedenja: ili mnogo pre odlaska na posao ili taman kada stignete na radno mesto.

4. Jedite voćke kao što su jabuke, kruške i bobičasto voće koje će ublažiti osećaj mučnine.

5. Soku limuna dodajte kardamon u prahu, đumbir, nanu i med – od ove kombinacije će vaša mučnina brzo proći i osećaćete se bolje.

6. Razvijte naviku ispijanja biljnih čajeva.

7. Odmah nakon ustajanja pojedite tost ili krekere.

8. Čaša tople vode može da odagna osećaj mučnine, pogotovo ako u nju dodate semenke kima ili sušeni đumbir.

9. Toplom vodom takođe možete isprati grlo i tako ublažiti osećaj mučnine.

10. Nana ima lagano anestetičko delovanje na sluznicu želuca i smanjuje blagu mučninu. Čaj od listova nane možete koristiti kod problema s probavom, koji uključuju grčeve, nadutost, želučane nervoze, žgaravicu, nadraženost creva, povraćanje i zatvor – to ga čini idealnim za trudnice.

Izvor: Ordinacija.hr

Tagovi: