Hiperaktivnost DECE se leči!

by | januar 31, 2010

Primetili ste da vašeg mezimca ne drži mesto, vrpolji se, nemiran je, stalno nekud juri, svuda se penje, kad s nekim razgovarate, svaki čas vam upada u reč. O čemu se radi?

 

Članak se nastavlja posle reklama

Hiperaktivnost dece


Prvi put je ovakvo ponašanje opisao nemački lekar Hajnrih Hofman 1845. godine u svojoj knjizi „Nemirni Filip“. Iako nam kod takve dece prvo upada u oči njihov nemirluk i činjenica da su konstanto u pokretu, glavni simptom bolesti ipak nije to, već kratak period pažnje: dete ne može ni na šta da se usredsredi – bilo da je to igra, učenje ili gledanje televizije. Lekari ovu patologiju nazivaju sindromom pomanjkanja pažnje s hiperaktivnošću ili sindrom ADHD (eng. Attention Deficit /Hyperactivity Disorder). Takvi mališani nemaju neku povredu mozga, već pate od manjeg funkcionalnog rastrojstva centralnog nervnog sistema.

Članak se nastavlja posle reklama

Dečaci češće pate od ADHD
Iako još nije objašnjeno zašto, poremećaj se od četiri do devet puta češće sreće kod dečaka nego kod devojčica. Najjače dolazi do izražaja od šeste do dvanaeste godine. Kasnije se problem iz medicinskog i pedagoškog pretvara u socijalni: pošto ne postižu uspeh u školi i s obzirom na to da kod kuće zbog bezobrazluka dobijaju ćuške i grdnje, takva deca se sve gore ponašaju.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Koncentracija
Kad krene u školu, vidi se da se „nemirni Filip“ znatno razlikuje od vršnjaka. Nije u stanju da se koncentriše duže od pet do 15 minuta. Zatim se tri-sedam minuta njegov mozak odmara, prikupljajući energiju i snagu za naredni radni ciklus. Za to vreme on se bavi sporednim stvarima i ne reaguje na reči učiteljice. Potom se njegova umna aktivnost ponovo uspostavlja i on prati gradivo narednih pet do 15 minuta, posle čega se ponovo isključuje i tako u nedogled.

 

Članak se nastavlja posle reklama

On može da zadrži u glavi samo nevelik obim informacija, a većinu novih podataka brzo zaboravlja. Slabo mu je i dugoročno pamćenje. Teško uspeva da savlada čitanje, pisanje i računanje, ali ne zato što ima niži koeficijent inteligencije, već zato što ne može da se koncentriše.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Sa sedam godina takav mališan nije spreman za školu, jer kod njega još uvek nisu sazrele više moždane funkcije. On stalno žuri, besciljno hvata razne predmete, počinje da radi zadatak ne saslušavši do kraja učiteljicu. Prstima konstantno lupka po stolu, klati se na stolici ili mlatara nogama. U razgovoru skače s teme na temu, ima tikove, pravi grimase i nepotrebne, nepovezane pokrete. Oko 68 odsto takve dece ima narušen san, a 40 odsto mokri u krevet.

 

Mališan je impulsivan, brzo se uzbudi i agresivan je. Pati od stalne unutrašnje napetosti i u trenutku menja raspoloženje. Zaostaje u psihičkom razvoju za vršnjacima, ali želi da komanduje i rukovodi. Drugima postavlja previše zahteva i zato nema mnogo prijatelja.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako nastaje
Danas naučnici smatraju da sindrom pomanjkanja pažnje s hiperaktivnošću nastaje iz nekoliko razloga. To su:
-komplikacije u vreme trudnoće (preležane infekcije, određeni lekovi, nepodudarnost majčine i bebine krvi);
– komplikacije prilikom porođaja (povrede novorođenčeta, čak i laka hipoksija kod nedonoščadi);
– bolest deteta (trovanje ugljen-monoksidom, encefalitis, meningitis, srčana oboljenja);
– genetska predispozicija;
– alkoholizam i psihičke bolesti roditelja.

 

Hiperaktivnost dece

Članak se nastavlja posle reklama

Prognoze
Kakve su prognoze za budućnost? Ako se na vreme obratite lekaru i otpočnete lečenje svog nemirka, prognoze su vam sledeće: do 12 godina je rano očekivati poboljšanje, do 14-15 godina smanjiće se preterana, nekontrolisana aktivnost, do kraja srednje škole znatno će se sniziti impulsivnost, a pomanjkanje pažnje će poslednje nestati, mada će se u ovoj ili onoj meri zadržati do kraja života.

 

Dijagnoza
Postavljanje dijagnoze ovog poremećaja veoma je odgovoran posao. Pedijatar mora da razgovara s roditeljima i nastavnicima, da pregleda dete i konsultuje se sa neurologom. Problem je u tome što pomanjkanje pažnje može da bude simptom nekih drugih bolesti, recimo šizofrenije ili epilepsije. Potrebno je obratiti pažnju na vid i sluh deteta. Ako đak ne vidi dobro šta piše na tabli ili slabo čuje učitelja, njegova nepažnja i nemirluk mogu biti prouzrokovani tim razlozima.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Lečenje
Kad se postavi dijagnoza, postavlja se pitanje lečenja. Na Zapadu, a naročito u SAD, sindrom ADHD uglavnom se leči medikamentima. Među stručnjacima postoji saglasnost da se ovakvom tretmanu pristupa tek onda kad su tegobe tako intenzivne da ništa drugo ne pomaže. Osim medikamenata primenjuju se fiskultura, psihoterapija, učenje socijalnih veština, individualna i porodična psihoterapija.

 

Izvor: Blic

Tagovi: