Ishrana deteta: Zbogom flašice, dobrodošla kašice!

by | maj 7, 2013

Svi zdravstveni stručnjaci preporučuju uvođenje kašica i čvrste hrane kada beba navrši šest meseci života. Ukoliko vi smatrate da je vaša beba sazrela za prelazan na čvrstu hranu pre navršenog šestog meseca, obavezno se prvo konsultujte sa lekarom.

kasica

Dajte bebi jednostavne namirnice, kao što su kašica od pirinča, a kada se navikne na nju, smanjujte količinu pirinča u korist pasiranog voća i povrća. Osim tioga, banana (izgnječena viljuškom), kuvana jabuka, kruška, krompir, šargarepa i karfiol idealne su namirnice za bebinu prvu hranu.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada se beba navikne na novi režim ishrane, kao i na žvakanje, pokušajte da uvodite krupnije komade hrane, poput ribe bez kostiju, piletine, jaja (vodite računa da su dobro skuvana), hleba, testenine, jogurta i mahunarki.

Bebe obično vole voće, pa zato svom mališanu ponudite oljuštenu i iseckanu krušku, breskvu i zrna grožđa. Takođe, proširite „repertoar“ povrća i dajte bebi grašak, kukuruz šećerac, pečurke, paradajz ili krastavac.

Potrudite se da beba svakodnevno uzima dve ili tri porcije voća ili povrća, dve ili tri porcije skrobnih namirnica (cerealnije i testenine) i jednu porciju mesa, ribe, sočiva ili žumance tvrdo kuvanog jajeta.

Članak se nastavlja posle reklama

Bebe će se sigurno dopasti da jede namirnice koje ste iseckali na tanke štapiće – bananu, kuvanu šargarepu, tvrdi sir. Da biste ugasili bebinu žeđ, dajte joj rashlađenu prokuvanu vodu iz česme, ali u specijalnoj čaši sa vrhom za usta, pre nego u flašici.

Na domaku prvog rođendana, mališan treba da jede tri redovna obroka tokom dana, kao i dve do tri užine. U ovoj fazi života, dete može da jede gotovo sve, ali vodite računa da u njegovoj ishrani budu zastupljene namirnice bogate gvožđem (crveno meso, obogaćene cerealije, piletina i riba).

Članak se nastavlja posle reklama

Autor: Life Content

Tagovi: