Kako negovati bebinu kožu

by | maj 14, 2010

U današnje vreme svaka četvrta beba ima suvu kožu, zbog čega je podložnija obolevanju od ozbiljnijih kožnih bolesti. Evo šta sve možete da učinite da biste problem predupredili…


Članak se nastavlja posle reklama

Bebina kozaPošto je bebina koža osetljivija od kože odraslih, bitno je da znate kako da je negujete da bi ostala zdrava. Nažalost, pojava suve kože kod odojčadi veoma je česta u današnje vreme, ali roditelji tome ne pridaju važnost sve dok se problem ne pogorša do te mere da ga je teško popraviti. Da se to ne bi dogodilo i vašem detetu, evo šta sve treba da znate…

 

Uzroci suvoće kože
Kada se beba rodi, prekrivena je beličastom, sirastom masom koja ju je štitila od uticaja amnionske tečnosti tokom boravka u maminom stomaku. U prvih nekoliko dana njena koža još se nije privikla na suvu okolinu i stoga se na njoj formiraju područja suve kože i crvenila (koža dolazi u dodir sa suvim vazduhom unutar ugrejanih prostorija koji je dodatno isušuje). Međutim, ovo su normalne pojave koje se povlače čim se otklone uzroci njihovog nastanka. Ako se to ne dogodi, vaše dete ima suvu kožu i tome treba da posvetite pažnju, naročito tokom zime.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kontrola vlage u vazduhu
Stavite u detetovu sobu ovlaživač vazduha, kako biste lakše kontrolisali postotak vlage u vazduhu i na taj način pomogli hidrataciju bebine kože. Tokom veoma hladnih dana, pametnije je bebu toplije obući nego pojačavati grejanje, jer ono „ubija“ vlagu iz vazduha.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Bebina koza

Članak se nastavlja posle reklama


Kozmetička sredstva
Kada kupate bebu, izbegavajte upotrebu penušave kupke i sapuna jer odstranjuju prirodne masnoće sa kože. Antibakterijski i mirisni sapuni su nepotrebni i treba ih takođe izbegavati. Umesto toga, u vodu za kupanje dodajte malo bebi ulja i pola šolje mleka. To će pomoći da bebina koža ostane meka i hidrirana.

Članak se nastavlja posle reklama


Učestalost kupanja
Neiskusni roditelji svakodnevno kupaju bebu koristeći kozmetička sredstva da bi njihovo čedo bilo čisto i mirišljavao. Međutim, ako beba ima suvu kožu, svakodnevno kupanje će je dodatno isušiti. Zimi kupajte bebu svaki drugi dan i redovno je mažite hidratantnom kremom.

 

Članak se nastavlja posle reklama

kupanje bebe

 

Temperatura vode
Za kupanje koristite toplu, a ne vruću vodu! Bebina koža vrlo je osetljiva i morate paziti da je vruća voda ne opeče. Nemojte je predugo kupati – 10 minuta je sasvim dovoljno. Duži boravak u vodi dodatno isušuje kožu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Pravilna nega
Nakon što ste je okupali, osušite joj kožu nežnim dodirima i nanesite hidratantnu kremu, ulje ili mleko. To će zadržati vlagu od kupanja u koži. Pripazite na odabir krema ili ulja – preporučuju se oni bez dodatka parfema ili boje.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Pranje odeće
Bebinu odeću perite odvojeno od odeće ostatka porodice. Ne koristite jake derdžente već onaj sa oznakom „sensitive“. Upotreba omekšivača takođe se ne preporučuje. Poslužite se trikom naših baka: one su veš omekšavale dodavanjem ulja od čajevca u poslednju vodu za ispiranje, a prale su ga sodom bikarbonom!

 

BebaMaterijali
Dok boravi u zagrejanim prostorijama, beba treba da nosi odeću izrađenu od čistog pamuka. Kada izlazite napolje, preko pamučne odeće obucite joj vunenu ili onu od termomaterijala. Međutim, ovi materijali ne bi smeli direktno da dodiruju bebinu kožu jer će kod dece sa osetljivom i suvom kožom izazvati svrab. Koristite kvalitetne pelene koje će dobro apsorbovati tečnost. Nije važno da li su za jednokratnu upotrebu ili perive, već da ih redovno menjate i ne dozvolite da se na koži pojavi crvenilo.

 

Kada je potrebna pomoć lekara?
Redovno pregledajte bebinu kožu i proveravajte da li je suva ili crvena. Čim primetite promene koje se ne povlače, odvedite dete kod lekara da utvrdi o čemu je reč. Crvena i suva koža mogu biti indikacija ihtioze, genetske bolesti, ekcema ili neke druge alergijske bolesti. Ako se problem pogorša, pojaviće se oštećenja na koži koja se mogu inficirati. Zato je uvek pametno da se konsultujete sa lekarom pre nego što stanje postane takvo da ga više nije moguće izlečiti.

 

Izvor: Mojabeba.rs

Tagovi: