Kako preživeti porođajni stres

by | april 2, 2013

Rađanje deteta je jedinstveno iskustvo koje teško može da se uporedi sa bilo kojim drugim događajem u životu svake majke. Tokom porođaja, kao i tokom trudnoće, telo žene prolazi kroz čitav niz fizičkih i emotivnih stanja. Ali, čim beba dođe na svet, većina majki zaboravi teškoće i bolne momente.

Ipak, pojedine majke ne zaboravljaju brzo na sve ono što su preživele tokom trudnoće i porođaja. One često svoja bolna osećanja zadržavaju za sebe što se odražava na njihov odnos sa bebom i bračnim partnerom.

Članak se nastavlja posle reklama

Psiholozi tvrde da se ovaj problem bitno razlikuje od postporođajne depresije, kao i to da su njegove posledice daleko štetniji od nje. Ipak, još veća opasnost od postporođajnog traumatskog stresa krije se u postavljanju pogrešnih dijagnoza tokom porođaja, ili u njihovom potpunom izostanku.

Većina žena nikome ne želi da priča o svojim problemima i strahovima. Dužina porođaja, tip medicinske intervencije i intenzitet porođajnih bolova nemaju presudni uticaj na to da li će žena biti traumatizovana nakon porođaja ili ne.

Kako da prebolite traumu?

Članak se nastavlja posle reklama
  • Pričajte o tome, ako ne sa nekim ko vam je blizak, bar sa nekom stručnom osobom.
  • Ne zaboravite na svog partnera i nemojte ga zapostaviti.
  • Morate shvatiti da niste jedina osoba na svetu sa ovim problemima.
  • Priznajte i prihvatite činjenicu da niste savršeni.

Tagovi: