Majčinstvo posle 35. godine

by | april 3, 2013

U današnje vreme, sve više žena se odlučuje za majčinstvo u nešto kasnijem životnom dobu. Pojedine žene, u stalnoj trci za karijerom, novcem, obrazovanjem, društvenim statusom i uopšte lagodnijim životom, ne uspevaju ili ne žele pronaći vremena za trudnoću. Mnogi bračni parovi misle kako je „za decu još rano“ ili „da ima vremena“, što može da ima nesagledive posledice.

S druge strane, postoji i niz objektivnih razloga koji kasno majčinstvo čine sasvim opravdanim izborom. Teško materijalno stanje i nemogućnost adekvatnog zaposlenja, najčešći su ograničavajući faktori za rano planiranje porodice. Zatim, moguće je da žena upozna idealnog partnera kasnije u životu ili da se nakon razvoda odluči za drugi brak i ponovno formiranje porodice. U svakom slučaju, žene koje se odluče na trudnoću posle 35. godine života moraju da budu potpuno svesne svih specifičnosti svoje odluke, uključujući tu i jedinstvene faktore rizika.

Članak se nastavlja posle reklama

Plodnost žene je na vrhuncu između 20. i 25. godine, nakon 30. blago opada, dok se posle 35. godine drastično smanjuje. Istovremeno, kako žena stari, stare i jajne ćelije, što značajno umanjuje njihovu funkcionalnost i mogućnost da budu oplođene.

Uz odgovarajući negu i pažljivo vođenu trudnoću, većina starijih rađa zdravu decu. Međutim, neke se činjenice ne mogu zanemariti. Naime, zbog starije dobi žene veći je rizik od spontanog pobačaja, prevremenog porođaja ili porođajnih komplikacija koje se obično završavaju carskim rezom.

Svaka bi žena još pre planirane trudnoće, morala da obavi detaljan medicinski pregled. Ovo se posebno odnosi na starije žene kod kojih neka oboljenja poput dijabetesa, srčanih bolesti ili visokog pritiska mogu ugroziti trudnoću, pa čak i dovesti do smrti ploda.

Članak se nastavlja posle reklama

Pri utvrđivanju zdravstvenog stanja majke, treba uzeti u obzir i sve izvođene ginekološke ili abdominalne intrevencije kao i broj predhodnih porođaja, ukoliko ih je bilo. Poseban oprez preporučuje se onim ženama koje se malo kreću, a puše ili konzumiraju alkohol te ne vode računa o ishrani, jer su podložnije pojavi trudničkog dijabetesa i vaginalnog krvarenja kao i rađanju dece sa malom porođajnom težinom.

Ako bi se donekle zanemarili svi navedeni zdravstveni rizici, postati majka nakon 35.godine donosi i mnoge prednosti. Istraživanja pokazuju da su zrelije žene psihički, finansijiski i društveno spremnije za majčinostvo. One često imaju i sasvim drugačije shvatanje o deci, poimanju dečijeg sveta, i načinu vaspitanja. Nakon tolikih godina odlaganja majčinstva, one postaju konačno spremne da se u potpunosti posvete podizanju novog dragocenog života.

Članak se nastavlja posle reklama

Autor: Life Content

Tagovi: