Najbolje metode za uspavljivanje BEBE

by | maj 3, 2010

Roditeljima je najvažnije da njihova beba bude zdrava i da lepo jede. Odmah nakon ovih prioriteta, sledi želja da bebiron spava dovoljno dugo da bi i roditelji mogli da se odmore…


Članak se nastavlja posle reklama

Ako slušate dve mlade mame dok razgovaraju, primetićete da su centralne teme njihove konverzacije – jelo i spavanje. Beba koja lepo jede i spava karakteriše se kao „dobra“, a ona koja to ne čini, kao „nevaljala“. Ako vaša beba spada u kategoriju „loših spavača“, isprobajte jednu od četiri proverene metode koje su smislili stručnjaci. Jedna od njih sigurno će „upaliti“.

 

Uspavljivanje beba

Članak se nastavlja posle reklama

 

PRVA METODA

Članak se nastavlja posle reklama

Podigni, uteši, spusti
Ova metoda sastoji se od ponavljanja određenih radnji sve dok beba ponovo ne zaspi.
1. KORAK: Posmatrajte bebu i uočite znakove koji ukazuju na to da je pospana: zeva, trlja okice, kenjka.
2. KORAK: Spustite je u krevetac dok je još uvek budna, ali na dobrom putu da zaplovi carstvom snova.
3. KORAK: Ako protestuje i neće da zaspi, podignite je u naručje, umirite je šapatom izgovarajući tiho „šššš“ dok ne prestane da plače, a potom je ponovo spustite u krevetić.
4. KORAK: Svaki put kada se beba uznemiri, ponavljajte proceduru „podigni, uteši i spusti“, sve dok konačno ne zaspi. Bebac će naposletku shvatiti da nakon podizanja i izgovaranja „šššš“ sledi spuštanje u krevetić (i ništa drugo!) te će se „pomiriti sa sudbinom“ i zaspati. Kada usavršite ovu metodu uspavljivanja, biće dovoljno da izgovorite „šššš“, pa da beba utone u san.

 

Članak se nastavlja posle reklama

DOBRE STRANE METODE:
– Nije stresna za bebu.
– Pogodna je i za mamu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

LOŠE STRANE METODE:
– Iziskuje dizanje iz kreveta i po nekoliko puta tokom noći.
– Može da traje nedeljama.
– Loša je za mamina leđa jer mora često da se savija da uzme bebu iz krevetića.

 

Uspavljivanje beba

Članak se nastavlja posle reklama

 

DRUGA METODA

Postepeno produžavanje vremena plača
Suština ove metode je u tome da ne skačete iz kreveta čim beba zaplače, već da postepeno produžavate vreme od trenutka kada zaplače do momenta kada ćete reagovati.

Članak se nastavlja posle reklama

1. KORAK: Nakon kupanja, presvlačenja i hranjenja, budnu bebu spustite u krevetić, pomazite je, poljubite, poželite joj laku noć, a zatim izađite iz prostorije.
2. KORAK: Ako zaplače (a šanse su 99% da hoće), sačekajte pet minuta pre nego što ponovo uđete u njenu sobu. Nemojte je podizati iz krevetića, već je ušuškajte, pomazite i izađite.
3. KORAK: Postoji velika verovatnoća da će se ponovo rasplakati, ali ovog puta sačekajte 10 minuta pre nego što ponovo uđete u sobu. Ponavljajte proceduru postepeno produžavajući vreme ponovnog ulaska u sobu za po dva minuta.

 

DOBRE STRANE METODE:
– Željeni rezultat se brzo postiže, već nakon nekoliko noći.

Članak se nastavlja posle reklama

 

LOŠE STRANE METODE:
– S obzirom na to da su sve majke „slabe“ na bebine suze, teško je izdržati deset minuta slušajući je kako plače. Za ovu metodu potrebne su čelična volja i bistra glava.
– Ne daje dobre rezultate kod beba koje su naviknute da su tokom dana non-stop u maminom naručju.

 

Uspavljivanje bebaTREĆA METODA:

Kontrolisano tešenje
Ovaj način uspavljivanja je unapređena i pojednostavljena verzija prethodno opisane metode.

1. KORAK: Spustite bebu u krevetić, ušuškajte je, pomazite i izađite iz prostorije. Sačekajte minut-dva, a zatim se vratite da proverite da li je dete zaspalo. Učinite to pre nego što se rasplače.
2. KORAK: Ako beba nije zaspala, već ste je zatekli u fazi koja prethodi „puštanju sirene“, čučnite pored krevetića i sačekajte da zaplače. Zatim je nežno pomazite po leđima, tiho izgovarajući neke umirujuće reči. Čim se umiri, prestanite da je mazite, ali ostanite pored krevetića još dva minuta, a zatim izađite iz prostorije.
3. KORAK: Ako bebac nastavi da protestuje, sačekajte četiri minuta, a zatim ponovite ceo proces opisan u trećem koraku.
4. KORAK: Ponavljajte postupak sve dok beba ne zaspi. Tada je okrenite na leđa, pokrijte je i izađite iz sobe. Međutim, ako se dogodi da ni nakon sat vremena beba ne zaspi, ponudite joj vodu ili joj dajte da sisa, a zatim ponovite ceo postupak.

 

DOBRE STRANE METODE:
– Odlična je za mame koje ne mogu da slušaju bebin plač.

LOŠE STRANE METODE:
– Mada je uspeh zagarantovan, potrebno je mnogo vremena i živaca dok se beba ne privikne na ovaj način uspavljivanja.

 

ČETVRTA METODA

Uspavljivanje bebaUspostavljanje rutine spavanja
Stručnjaci tvrde da je ova metoda najdelotvornija, ali iziskuje najviše vremena i truda.

1. KORAK: Ovde je najbitnije da se uspostavi večernji „šablon“ nakon kojeg će detetu vremenom postati jasno kada je došlo vreme za spavanjac.
2. KORAK: Uobičajeni večernji „šablon“ koji daje dobre rezultate je: kupanje, oblačenje, hranjenje, priča za laku noć, spuštanje u krevetić u trenutku kada primetite da se bebine okice uveliko sklapaju.
3. KORAK: Ako se probudi tokom noći, samo priđite krevecu, pomazite dete ili zaljuljajte kolevku/madrac, ne izgovarajući ni reč. Bitno je da tokom večeri i noći vlada tišina da bi dete naučilo da se noću ne radi ništa drugo osim što se spava.
4. KORAK: Uporno svake večeri ponavljajte istu proceduru. Nakon dve-tri nedelje primetićete da beba počinje da zeva u tačno određeno vreme i sama traži da je stavite u krevet. Naravno, poštujući svaki korak utvrđene rutine.

 

DOBRE STRANE METODE:
– Nije stresna i ne iziskuje previše truda.
– Sami ćete uspostaviti svoj večernji „šablon“ na način koji vam najviše odgovara.

 

LOŠE STRANE METODE:
– S obzirom na to da svake večeri treba da se pridržavate određene procedure, sve svoje aktivnosti treba da podredite željenom cilju, što znači da u to vreme nema druženja sa prijateljima niti gledanja omiljene serije. Međutim, kada postignete željeni cilj, možete to činiti do mile volje.

 

Šta ako nijedna od ponuđenih metoda ne pomogne?
Ne paničite i ne gubite nadu. Napravite kratkotrajnu pauzu (dva-tri dana), pa pokušajte još jednom. Odaberite metodu koja se najbolje uklapa u vaš način života, odnosno, koja ga najmanje remeti. I naravno, istrajte u njenom sprovođenju!

Izvor: Mojabeba.rs

Tagovi: