Namirnice koje treba da izbegavate u trudnoći

by | 5 avgusta, 2012

Stručnjaci savetuju trudnicama da izbegavaju hranu koja sadrži bakterije salmoneke, toksoplazmoze i listerioze, koje povećavaju rizik od spontanog pobačaja. Evo koje namirnice bi trebalo da izbacite iz ishrane tokom trudnoće. 

Feta sir

Feta ili drugi oblici nepasterizovanih sireva ne predstavljaju opasnost za ljude, ali su strogo zabranjeni za vreme trudnoće jer mogu da sadrže bakteriju listeriju. Infekcija tom bakterijom može izazvati pobačaj i u kasnim fazama trudnoće, a listerija se osim u nepasterizovanim sirevima može naći i u plodovima mora.

Slabo pečeno meso

Trudnoća je vreme u kojem treba da jedete dobro pečeno meso, jer se pečenjem ubija opasna infekcija toksoplazmoza. Toksoplazmoza se može „zaraditi“ i dodirivanjem stvari koje su bile u kontaktu sa sirovim mesom, ali i kroz kontakt s izmetom zaražene mačke.

Sveži sok

Sveže isceđeni sok od narandže iz restorana ili kafića najčešće nije pasterizovan i ne štiti od opasnih bakterija kao što su ešerihija koli i salmonela. Takođe, nepasterizovani đus može se naći i na policama marketa, pa treba obratiti pažnju na deklaraciju proizvoda.

Suši

Iako je sveža riba odličan izvor proteina, sirovo meso riba može da sadrži opasne parazite i bakterije. Svaka riba koja se jede u trudnoći treba da bude dobro kuvana ili pečena, a tunu treba da izbegavate u potpunosti zbog prevelike koncentracije žive koja može da naškodi detetu.

Sirovo testo

Ako pravite kolače, odolite iskušenju da pojedete komadić sirovog testa, jer ono sadrži sirova jaja. Iako tek jedno od 20.000 jaja sadrži bakteriju salmonele, kao trudnica izbegnite taj rizik.

Paštete i mesni namazi

Paštete sa kratkim rokom trajanja mogu da sadrže pokvarljivo meso, u kojem se razvija listerija, ako nisu na dovoljno hladnom mestu. Izuzetak su konzerve, koje bi trebalo da su potpuno sigurne za trudnice.

Neoprano voće i povrće

Trudnoća je period u kojem ishranu treba obogatiti vitaminima i mineralima, ali pod uslovom da je voće i povrće dobro oprano. Na neopranom se voću i povrću može naći bakterija toksoplazmoza.

Kafa, čaj i drugi napici sa kofeinom

Previše kofeina nije zdravo za dete jer povećava rizik od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja. Maksimalni unos kofeina ne bi smeo da prelazi 300 miligrama

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.