Pet (ne)iznenađujućih pojava u trudnoći

by | novembar 4, 2012

Ne treba da se brinete ukoliko vam vaš ginekolog nije ukazao na neke od sledećih problema. To je samo dokaz da je svaka trudnoća različita i da tih čuvenih devet meseci donosi nebrojeno mnogo izazova i iznenađenja za svaku buduću majku. 

Članak se nastavlja posle reklama

1. „Stvaranje gnezda“. Mnogo je žena kojima se u trudnoći javi poriv za pripremanjem doma za prinovu, razmeštanjem nameštaja i čišćenjem, dok se neke od njih posvete poslovima za koje ranije nisu imale volje i vremena, kao npr. čišćenje garaže ili spremanje ormana.

2. Odsustvo koncentracije. Čak i najodmornije trudnice često iskuse nemogućnost koncentracije i stalnu zaboravnost. Uzrok tome može biti preokupiranost bebom, ali i hormonske promene. Dobar lek za ovakav problem jeste izrada podsetnika koji će vam pomoći da bolje organizujete svoje vreme, obaveze i prioritete.

3. Promene raspoloženja. PMS i trudnoća su po mnogo čemu slični, te ako patite od PMS-a, vrlo verovatno ćete imati češće promene raspoloženja dok ste u drugom stanju. Ove promene češće se javljaju u prvom tromesečju trudnoće i pred kraj trećeg tromesečja.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Veličina grudnjaka. Veće grudi, na sreću mnogih žena, ali i muškaraca, jedna su od prvih posledica trudnoće. Grudi se povećavaju zbog povišene količine estrogena i progesterona, a sve to dešava se u prvom tromesečju. Ipak, to nije kraj njihovog povećavanja – ova promena može da se dešava i tokom čitave trudnoće.

5. Koža. Pojava da žene „sijaju“ u trudnoći nije samo mit i urbana legenda – to je samo jedna od promena koje se dešavaju tokom blaženog stanja, usled hormonskih promena i rastrezanja kože, koja se na taj način prilagođava povećanju tela.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: