Pohvala bolja od nove igračke, a RAZGOVOR od kazne

by | april 5, 2010

Pretnjama, vikom, a posebno batinama nećete disciplinovati dete. Ako vam se čini da ste pri kraju sa živcima jer vas ne sluša, nakratko se udaljite od njega, duboko udahnite i brojte do deset. Nakon toga ćete smirenije i delotvornije moći da pristupite detetu i rešite problem.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Vaspitanje


Ipak, najbitnije je da budete dosledni, odnosno da ne popustite ako vaše dete moli, viče, plače ili se na bilo koji drugi način bori protiv pravila koje ste postavili. Ako je dete neposlušno uvek u istoj situaciji, na primer, pri odlasku u radnju, objasnite mu šta očekujete od njega i kakve posledice će uslediti ako se ne bude ponašao kako treba.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Dete će vas ozbiljno shvatiti samo ako ga gledate u oči i budete direktni. Dajte mu konkretna uputstva i izbegavajte pitanja. Na primer, bolje je reći „vreme je za kupanje“ nego „hoćeš da se kupaš?“. Ako dete prekrši neko pravilo, obavezno mu objasnite šta je trebalo da uradi, odnosno koje je ponašanje prikladno.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Ne odlažite kaznu
Ako je dete „pogrešilo“ ujutro, nemojte da mu kažete da mu za kaznu nećete čitati priču za laku noć. Deca moraju odmah da osete posledice nepoželjnog ponašanja. Zato mu smesta uzmite igračku ako njome, na primer, udari prijatelja.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Vaspitanje

Članak se nastavlja posle reklama

 

„Odlično“ je bolje od igračke
Ne podmićujte dete poklonima nego ga pohvalite kad je poslušno. Zagrlite ga, poljubite ili mu se nasmešite kad izvrši zadatak koji ste mu dali. Ako vas ne sluša, možete mu reći da vas rastužuje, što će delovati na njegovu savest.

VaspitanjeNe slušaju duga objašnjenja
Deca nisu umanjene verzije odraslih, zato nemojte da koristite komplikovane reči ili duga objašnjenja. Umesto „nemoj da jedeš slatkiše pre večere jer ćeš pokvariti apetit, a i zube“, dovoljno je da otresito i jasno kažete „nema slatkiša pre večere“.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Važnija su dela od reči
Pripazite kako se ponašate pred decom jer će na njih ostaviti jači utisak to što radite, a ne šta govorite. Ona oponašaju roditelje, pa se suzdržite od, na primer, udaranja deteta ako je nevaljalo, jer bi inače vrlo lako moglo da udari svog vršnjaka.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Stavite sebe u prvi plan
U razgovoru koristite „ja“ rečenice umesto „ti“ poruka. Bolje je „ljut sam jer nisi vratio igračke“ nego „ti si nas naljutio jer nisi složio igračke“. „Ti“ rečenice su optužujuće i ne daju detetu potpunu informaciju.

Izvor: Blic

Tagovi: