POSLOVI BUDUĆNOSTI: Kad porastem radiću na Marsu

by | februar 3, 2010

Osim turističkih vodiča u svemiru i hirurga koji povećavaju pamćenje, u budućnosti će ljudi uzgajati povrće i voće na veritkalnim farmama.


Članak se nastavlja posle reklama

Buduci posloviKomercijalni letovi u svemir (poput onih koji su najavljeni u „Virgin Galacticu“) otvoriće mnoga radna mesta za pilote, arhitekte i turističke vodiče budućnosti, najavili su naučnici agencije „Fast Future“. Uzevši u obzir porast broja stanovnika, klimatske promene i razvitak nauke i tehnologije, sastavili su popis potencijalnih zanimanja današnje dece.

 

Zbog aktuelnih projekata na nekim američkim univerzitetima (staklenik na Marsu, svemirske stanice i letelice za njegovo istraživanje) za dvadesetak godina će se tražiti i dizajneri koji će omogućavati naseljavanje drugih planeta. Umesto tableta ginko bilobe, probleme sa pamćenjem i koncentracijom u budućnosti će rešavati hirurzi, a moralnu stranu „novih nauka“- kloniranja, proteomike (analize ukupnih proteina) i nanotehnologija će predavati stručnjaci za etiku. Rastući interes za koncept vertikalnih farmi (poljoprivreda na spratove u urbanim sredinama) mogao bi da oblikuje drugačiju generaciju menadžera stručnih u različitim naučnim disciplinama.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Buduci posloviProizvođači organa
Napredak nauke omogućiće oblikovanje veštačkih organa pa će se sve više tražiti zaposleni u njihovoj proizvodnji, otvarati prodavnice i specijalizovani servisi.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Stručnjaci u nanomedicini
Pretpostavlja se da će nanotehnologije u potpunosti promeniti sliku zdravstvene nabavke, a stručnjaci u tom području postaće sve traženiji na tržištu rada.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Farmeri novog doba
Farmeri novog doba najverovatnije će se baviti genetskim inženjeringom kako bi poboljšali prinose i proizveli lekovite proteine poput onih iz kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mleka.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Savetnici za penzionere
Različite zdravstvene i lične zahteve penzionera za dvadeset godina mogli bi da rešavaju menadžeri i savetnici u centrima za ljude treće životne dobi.

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Inžinjeri i naučnici
U budućnosti će kompletni timovi inženjera i naučnika biti zaduženi kako bi smanjivali negativne posledice klimatskih promena na određenim područjima.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Buduci poslovi

 

Tagovi: