Prepoznajte prve znake trudnoće

by | avgust 4, 2012

Neke žene osete rane simptome trudnoće već nekoliko dana nakon začeća, a druge ništa ne osećaju ni nakon nekoliko nedelja trudnoće. Ukoliko niste sigrni da li ste trudni, oslušnite svoje telo – ono vam kroz različite promene otkriva prve simptome. 

Mučnina i povraćanje. Može se pojaviti vrlo rano u trudnoći. Iako se zove jutarnja mučnina, može se pojaviti u bilo koje doba dana. Mučnina se može pogoršati ako ste gladni, pa bi bilo dobro da uvek imate nešto za jelo pri ruci.

Članak se nastavlja posle reklama

Pojačanje čula mirisa i ukusa. Mnoge žene postanu osetljivije na svakodnevne mirise, a hrana kao što je čaj, kafa ili tost mogu izazvati mučninu. Vaše čulo okusa se može dramatično promeniti, pa možda više nećete moći da jedete hranu ili da pijete pića koja inače volite. Možete takođe osetiti i ukus metala u ustima.

Učestalo mokrenje. Ovo može da počne već u prvoj sedmici trudnoće. Pošto će vam se materica naglo povećava nakon oplodnje, ona pritiska bešiku. Zato je veoma važno da tokom trudnoće pijete dosta vode i tečnosti.

Napetost u grudima. Često žene u ranom stadijumu trudnoće osete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice često narastu, postaju jako osetljive i postanu tamnije. a boja može im potamniti. Na taj način se organizam priprema za dojenje.

Članak se nastavlja posle reklama

Izostanak menstruacije, grčevi, bolovi u leđima i glavobolje. Većini žena ovo mogu biti prvi znakovi trudnoće – prvih nekoliko nedelja možda ćete imati grčeve i osećaj da ćete svaki čas dobiti menstruaciju. Grčeve često prati bol u leđima. Trudnice mogu imati i češće glavobolje koje su opet rezultat velikih hormonalnih promjena.

Lagano krvarenje. Oko 8 do 10 dana nakon ovulacije neke žene mogu imati lagano krvarenje, koje se može poklopiti sa vremenom kada bi vam uobičajeno počelo menstrualno krvarenje. Neke čak to mogu i zameniti za slabu menstruaciju. Ovo krvarenje može biti rezultat usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu.

Članak se nastavlja posle reklama

Vrtoglavica i nesvestica. Zbog činjenice da trudnoća utiče na čula mirisa i ukusa, trudnice nenamerno izbjegavaju hranu i preskaču obroke. Ovo uzrokuje nizak nivo šećera što može dovesti do vrtoglavica i nesvestice. Ako stojite duže vreme, pojačani pritisak materice na arterije u nogama može dovesti do pada krvnog pritiska, što isto tako rezultira vrtoglavicom i nesvesticom.

Zatvor. Kako bi se apsorbovale sve hranjive materije koje su potrebne vašoj bebi za rast, hormoni trudnoće usporavaju metabolizam, što može dovesti do zatvora. Probajte da jedete više svežeg voća i pijte mnogo vode kako biste to izbegli.

Članak se nastavlja posle reklama

Nervoza. Nije nikakvo čudo što se trudnice lako uznemire u ranom stadiju trudnoće sa svim tim hormonima koji im luduju po tijelu, te uz podnošenje umora i mučnine. Ako se nađete u stresnoj situaciji i osjećate da ćete izgubiti strpljenje, probajte napraviti nekoliko laganih vježbi, više se odmarajte i hranite se zdravo i uravnoteženo.

Gubitak težine. Možda ćete se iznenaditi, ali tokom prvog tromesečja trudnoće možete izgubiti na težini. Ovo je rezultat smanjenog apetita, što je normalno. Ipak razmislite o zdravijoj ishrani i izbegavajte alkohol.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: