Putovanja i za trudnice

by | avgust 1, 2009


Žene u drugom stanju često misle da im je „zabranjeno“ da putuju pa uskraćuju sebi to zadovoljstvo. Opustite se, slobodno uživajte u trudnoći i čarima odmora.

Ukoliko ste u drugom stanju, septembar i oktobar su idealni meseci za letovanje. Budućim majkama preporučuje se da putuju sredinom trudnoće, odnosno u drugom trimestru. U tom periodu nema više mučnina, a mogućnost spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja svedena je na minimum.

 

Članak se nastavlja posle reklama

To ne znači da ne treba putovati na početku trudnoće, ali tada morate biti spremni na manje neprijatnosti jer se organizam tek navikava na drugo stanje. 

 

Lepota i Zdravlje - Putovanja i za trudnice trudnoca i porodjajU trećem trimestru ne bi trebalo da putujete na destinacije koje su više od 500 kilometara udaljene od kuće. Dakle, ako ste zdravi, a vaša trudnoća se normalno odvija (procena ginekologa), nema nikakvog razloga da odlažete put. Odmor je svima neophodan jer utiče na poboljšanje psihofizičkog stanja – i vas i vaše bebe.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Izbor destinacije
Trudnicama se ne preporučuje da letuju na velikim nadmorskim visinama jer prilagođavanje znatno manjoj količini kiseonika može ostaviti posledice na plod. Simptomi takozvane visinske bolesti su nedostatak apetita, muka, povraćanje, glavobolja, malaksalost, kratak dah i psihički problemi. Ukoliko ste ljubitelj planine i redovno letujete na „visokim“ destinacijama, izaberite odmaralište na umerenoj nadmorskoj visini (do 1.000 m).
Ipak, većina ljudi pod letovanjem podrazumeva odlazak na more. Kada birate mesto u kojem ćete se odmarati dok ste u drugom stanju, obratite pažnju na to da klima bude blaga a plaže čiste. Crna Gora je najpogodnija destinacija jer je najbliža, a postoji i avio prevoz. Grčka i Turska su u septembru takođe dobar izbor, kao i Bugarska, Hrvatska i Slovenija (prepreka može biti jedino dug put zbog loše organizovanog javnog prevoza).

Egzotična letovališta
U poslednje vreme, letovališta u severnoj Africi sve su popularnija među našim turistima. Međutim, boravak u Egiptu može biti veoma naporan za trudnicu, zbog izuzetno suvog vazduha i visokih temperatura koje leti često prelaze 45. podeljak Celzijusove skale, dok je u septembru prosek oko 35 stepeni. Dakle, postoji opasnost od opekotina i toplotnog udara, čak i u hladu. Drugi veliki problem jeste voda koja se ne upotrebljava čak ni za oralnu higijenu. Na kraju, specifična hrana takođe može da iritira stomak buduće mame. Iako je i u Tunisu niska vlažnost vazduha, ova mediteranska zemlja krajem leta i početkom jeseni mnogo je pogodnija za trudnice. Nema previsokih temperatura, a pošto je to prva afrička zemlja koja je počela da razvija turizam, po kvalitetu usluga daleko je ispred konkurencije. Indija, Kina, Tajland, Maldivi, Sejšeli, Mauricijus, Kuba, Dominikanska Republika… sve su to zanimljive destinacije ali ne bi ih trebalo posećivati tokom trudnoće.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Hotelvs privatnismeštaj
Glavna prednost privatnog smeštaja je to što iznajmljeni prostor ima i kuhinju, zbog čega se lako može nastaviti sa ustaljenim režimom ishrane. Dobra strana hotelskog smeštaja je što žena, bilo da je trudna ili ne, zaista može da se odmori i da zaboravi na čišćenje, pranje, peglanje, kuvanje… U svakom slučaju, pri izboru smeštaja najvažnije je da u blizinipostoje zdravstveni centar i apoteka.

Članak se nastavlja posle reklama

Sam svoj vozač
Prevoz automobilom je najjednostavniji način putovanja. Ako trudnica vozi, ne bi smela da sedi za volanom duže od šest sati u toku dana. Naravno, trebalo bi da što češće pravi pauze jer za njeno stanje nije preporučljivo dugo sedenje. Mnoge trudnice se plaše vezivanja zaštitnog pojasa, ali taj strah nema nikakvog osnova. Pojas u automobilu mora se vezati, bilo da je osoba muškog ili ženskog pola, bolesna ili zdrava, trudna ili ne! Naravno, trudnica mora pravilno da ga postavi – ne sme da bude ni previše zategnut, ni sasvim opušten. Donji, poprečni deo pojasa treba postaviti ispod stomaka, da prelazi preko cele karlice, a gornji, dijagonalni, preko ramena i između grudi.

Lepota i Zdravlje - Putovanja i za trudnice trudnoca i porodjajU iskusnim rukama
Ukoliko idete na kraći put, autobus je prikladno prevozno sredstvo, a za duže relacije bolje je izabrati voz. Turistički autobusi su prilično komforni, ali većina ima vrlo uzane prolaze između sedišta i premale kabine za obavljanje nužde (što mnogim ženama u poodmakloj trudnoći može predstavljati velik problem). Pauze u putovanju treba iskoristiti za izlazak na svež vazduh i laganu šetnju oko autobusa, a ne za sedenje (ponovo) i ispijanje kafe.
Voz je bolja varijanta jer uvek možete da ustanete, izađete iz kupea i prošetate se… Ipak, treba biti obazriv jer usled ljuljanja možete izgubiti ravnotežu.

Članak se nastavlja posle reklama

Na sigurnim talasima
Do 5. meseca trudnoće, uz odobrenje ginekologa, trudnica može da putuje i brodom. Međutim, nijedna kompanija neće dozvoliti krstarenje, duž morske ili rečne obale, ženama čija je trudnoća starija od šest meseci.

Sitnice koje život znače
Ukoliko ste u drugom stanju a odlučili ste da putujete, ne zaboravite da ponesete važna dokumenta: izveštaj i odobrenje ginekologa da možete da putujete (pregled je neophodno uraditi pred sam polazak), podatke o krvnoj grupi i polisu putnog osiguranja (proverite da li pokriva i troškove u vezi sa trudnoćom i eventualnim porođajem).
Putna apoteka je neizostavni deo prtljaga, a dopunićete je konsultujući se sa ginekologom. Ne treba zaboraviti ni udobne ravne cipele, sandale ili patike, dovoljno široke u slučaju da se jave otoci usled toplote i pešačenja. Naravno, na put treba „poneti“ dobro raspoloženje i fotoaparat ili kameru da biste, jednog dana mogli da pokažete svom mališanu kako je izgledalo njegovo prvo letovanje u životu.


Članak se nastavlja posle reklama

Brzo i udobno
Let avionom ne predstavlja nikakav rizik za normalnu trudnoću – naprotiv – to je najkomforniji način da se prevezete do željene destinacije. Nizak pritisak u avionu minimalno utiče na fetalnu cirkulaciju i ne ostavlja posledice na plod, isto kao ni detektor metala kroz koji, zbog pojačane kontrole na aerodromima, mora da prođe svaki putnik.
Avio-kompanije imaju slične propise kada je u pitanju prevoz trudnica, ali svaka ima i posebne zahteve sa kojima ćete se upoznati prilikom rezervisanja karte.

U periodu od 28. do 36. nedelje trudnoće, buduća mama mora dati na uvid potvrdu ginekologa o „starosti“ trudnoće i očekivanom terminu porođaja. Ovaj dokument izdaje se najranije u 28. nedelji.

Prilikom rezervisanja karte putnica koja je trudna mora o tome dati infomaciju nadležnom službeniku JAT-a. Radnik na šalteru dužan je da u rezervaciji trudnice (PNR) evidentira trudnoću „starosti“ od 28. do 36. nedelje i upozori putnicu da je obavezna da priloži lekarsko uverenje. Ova informacija može se uneti i prilikom kupovine karte.

Članak se nastavlja posle reklama

Trudnica tokom putovanja mora sa sobom nositi lekarsko uverenje, a na zahtev osoblja dužna je da ga pokaže.

Let avionom nije preporučljiv za porodilje 7 dana nakon porođaja, a ni za bebe starosti do 7 dana.
Trudnice ne bi smele mnogo da jedu pre i za vreme leta zbog mogućnosti da se javi mučnina, ali trebalo bi da piju dosta tečnosti pošto je vazduh u avionu vrlo suv. Ukoliko let traje više od dva sata, preporučljivo je da trudnica povremeno ustane, protegne se i prošeta, a dok sedi, da isteže noge i radi vežbe za stopala radi prevencije upale vena i otoka na nogama.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tekst: Lidija Samardžijević; Foto: Shutterstock

 

 

 

Tagovi: