TRUDNIČKA mučnina? REŠENA!

by | septembar 13, 2009

Trudnička mučnina obično počinje u šestoj nedelji, a kod većine budućih majki nestaje oko dvanaeste nedelje trudnoće, mada se ponekad dešava da traje tokom svih devet meseci.
Iako čak ni stručnjaci ne znaju šta je njen pravi uzrok, mnogi veruju da je mučnina prirodni mehanizam koji sprečava trudnicu da pojede nešto što bi moglo da naškodi bebi, sasvim je moguće da je njen uzrok kombinacija više faktora: hormoni, slabost, psihička napetost i nizak nivo šećera u krvi. Ipak mučnina ne treba da vam pokvari jedinstveno iskustvo iščekivanja…

 

Jedite malo, ali često – prazan želudac u kombinaciji sa padom šećera u krvi može da izazove osećaj gađenja prema hrani, kao i mučninu. Birajte namirnice vama prijatnog ukusa, koje sadrže dosta proteina i ugljenih hidrata – poput krekera, keksa ili jogurta. Izbegavajte kaloričnu, začinjenu i masnu hranu. Ukoliko vam mučninu izazivaju jaki mirisi, probajte da jedete potpuno ohlađenu hranu jer topla jela snažnije emituju mirise.

Članak se nastavlja posle reklama

Akupresurni zavoji namenjeni su eliminisanju mučnine tokom putovanja, ali su podjednako efikansi i protiv jutarnje trudničke mučnine. Stavljaju se oko ručnog zgloba gde deluju na akupresurne tačke. Ako ne možete da ih pronađete u apoteci, proverite koje od pilula protiv mučnine mogu da koriste i trudnice.

Đumbir je odavno poznat kao efikasno sredstvo protiv jutranje mučnine. Koristite ga kao čaj ili kupite svež koren, izrendajte ga i pomešajte sa toplom vodom. Ukoliko je baš đumbir ono što izaziva osećaj mučnine, onda pokušajte da rešite probleme čajem od mente (nane).

Vežbajte! Da, znamo da je to poslednja stvar koja vam pada na pamet, ali umerena fizička aktivnost, kao što je šetnja na svežem vazduhu, poboljšaće vaše stanje. Pilates vežbe ili joga za trudnice takođe mogu da budu efikasan način za ublažavanje jutarnjih mučnina i sticanje potrebne kondicije za „veliki“ događaj.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Pokušajte da pijete toplu vodu u koju ste iscedili limun. Takođe, držite koru svežeg limuna u plastičnoj kesici i pomirišite je u slučaju da osetite mučninu. Nekoliko kapi aromaterapijskog ulja od limuna (ili esencije) u maramici delovaće na isti način. Kad god osetite da se „približava“ neprijatni osećaj mučnine, posegnite za ovim „čarobnim“ mirisom“.

Članak se nastavlja posle reklama

Pojedite proteinsku užinu (kuvano jaje, sendvič sa praškom šunkom ili hladnom piletinom) pre odlaska u postelju, što će sprečiti nagli pad šećera u krvi tokom noći. Ujutro iz kreveta ustajte lagano i postepeno. U slučaju da imate neku obavezu zbog koje morate da ustanete u određeno vreme, navijte budilnik pola sata ranije da biste izbegli žurbu. Takođe, držite na stočiću pored uzglavlja paketić krekera i termos sa čajem od mente (ili sa toplom vodom i limunovim sokom) – zalogaj ili dva pre nego što ustanete može da vas poštedi mučnine.

Homeopatija je prirodan način lečenja koji možete sami da primenite bez štetnih posledica (ne možete da predozirate nijedno homeopatsko sredstvo!). Jedan od najpreporučljivijih medikamenata protiv mučnine jesu pilile nux vomica, koje treba da se uzimaju pet dana u kontinuitetu, tri puta dnevno. Naravno, možete prethodno da se obratite nekoj homeopatskoj ordinaciji u kojoj ćete se upoznati sa osnovnim
principima terapije.

Članak se nastavlja posle reklama

Vitamin B6 koristi se u terapiji jutarnje mučnine još od četrdesetih godina prošlog veka, iako nauka još nije otkrila pravi razlog njegove delotvornosti. Ipak, pre nego što ga uzmete, konsultujte se sa svojim lekarom. Ukoliko izaberete prirodne izvore ovog vitamina, znajte da ga najviše ima u bananama, smeđem pirinču, ribi i posnom mesu i jezgrastom voću.

OK, ne radi se o terapiji, ali plastične vrećice, bez kojih ne treba da napuštate kuću (bar u određenom periodu trudnoće) predstavljaju jedinu pravu „logistiku“. Ako ništa drugo, praktičnije je i manje neugodno po vas i okolinu da povratite u vrećicu nego na pod autobusa, ili u krilo vašeg saputnika! Uvek morate biti spremni na sve, vaše „stanje“ ne sme da vas iznenadi.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: