Trudnoća, alkohol i cigarete NE IDU zajedno!

by| april 22, 2009

 

pusenjeU trenutku spajanja muške i ženske polne ćelije stvara se novi život. Da li će biće, koje je u tom trenutku začeto, biti vitalno i zdravo zavisi, pre svega, od genetskog materijala koji mu roditelji prenose. Na to ne možemo da utičemo, ali zato postoji mnogo toga što se da učiniti. Nažalost, malo je žena svesno da svojim životnim navikama direktno utiču na zdravlje beba. Ukoliko razmišljate po sistemu „jedna cigareta ili čaša vina neće naškoditi ni meni ni bebi“ – grešite! Niko ne može sa sigurnošću da tvrdi koji procenat otrovnih supstanci škodi plodu. Sigurno je samo jedno: žene koje u trudnoći ne puše i ne piju alkoholna pića, odgovornije su i zrelije od onih koje ne mogu da se odupru tim porocima (o nekim „žešćim“ supstancama da i ne govorimo!). S druge strane, buduće majke koje nastave sa lošim navikama u trudnoći, moraju biti svesne da time preuzimaju na sebe svu odgovornost za štetu koju nanose svom detetu. Kolika će ona biti, to niko ne zna! Zašto onda, rizikovati?!

Pogled iznutra
U vreme naših baka postojala je izreka „bezbedan kao beba u materici“. Ova izreka bazirala se na činjenici da je „tamo unutra“ toplo, meko i sterilno i da je beba, koja pliva u plodovoj vodi, najazaštićenije biće na svetu. U današnje vreme, ova izreka više ne važi. I pored brojnih upozorenja o štetnosti duvanskog dima i alkohola na ljudsko zdravlje, čak 25% budućih majki puši u trudnoći, a 18% pije alkohol. Drugim rečima, to znači da se svaka četvrta beba rađa zatrovana nikotinom, a svaka šesta alkoholom. Ako se pitate, kako je to moguće kada posteljica ne propušta otrovne supstance, znajte da jeste. Baš kao što kroz nju prolaze kiseonik i hranljive materije do bebe, tako prolazi i sve ostalo što majka unese u organizam.

Članak se nastavlja posle reklama

Štetno dejstvo cigarete
Duvanski dim sadrži više od 4.000 štetnih supstanci. Od tog broja, više od dve trećine, preko posteljice, dospeva u bebin krvotok. Najopasniji je nikotin, koji ometa protok krvi, čime se smanjuje dotok kiseonika i hranljivih materija do fetusa. Ovaj alkaloid oštećuje krvne sudove unutar posteljice, pa tako posteljica žene-pušača izgleda dva puta starije od posteljice majke-nepušača. Osim toga, dešava se da usled dejstva nikotina, posteljica počne da se odvaja od zida materice, što dovodi do prevremenog porođaja. Zbog toga se bebe majki-pušača rađaju sa manjom telesnom težinom od one koju bi imale da njihove majke nisu pušile. Osim nikotina, izuzetno je štetan ugljen-monoksid koji se oslobađa prilikom sagorevanja duvana. Kada ovaj gas dospe u fetalni krvotok, smanjuje se količina kiseonika u njemu. Da bi ga nadoknadio, bebin organizam proizvodi dodatnu količinu crvenih krvnih zrnaca, zbog čega njena krv postaje gušća. To dovodi do smanjenja protoka krvi kroz organizam, pa neki bebini organi ostaju „gladni“, između ostalih i mozak. Treba li da navedemo još neki razlog zbog kojeg već danas treba da prestanete da pušite?

Mislili ste da je to sve?
E pa nije! Štetne posledice pušenja u trudnoći ne moraju biti vidljive odmah po rođenju deteta (mala telesna težina, razvojne malformacije, nedovoljna razvijenost pluća i dr.). Postoje i one skrivene koje će se odraziti mnogo godina kasnije. Evo o čemu je reč: mozak fetusa najintenzivnije se razvija u trećem tromesečju trudnoće (ovaj proces se nastavlja i posle rođenja). Ako u tom periodu bude izložen štetnom dejstvu duvanskog dima, sporije će se stvarati neuronske veze između sivih ćelija, što dovodi do opadanja umnih sposobnosti deteta. Ukoliko želite da preuzmete na sebe ovakav rizik, slobodno nastavite da pušite!

Kako prestati?
Najbolje bi bilo kada biste pročitavši ovaj tekst, odmah ustali, zgužvali paklu cigareta i bacili je u kantu za otpatke. Dovoljno je da kažete sebi: „Bože, baš sam bila sebična, neću više to da činim svom detetu“. Znamo, naravno, da to nije lako, stoga evo nekoliko saveta:
– Ako baš ne možete u potpunosti da se oslobodite ove štetne navike, počnite postepeno da smanjujete broj popušenih cigareta. Primera radi, ukoliko ste do sada pušili 20 cigareta dnevno, u toku narednih dva-tri dana smanjite taj broj na 10, zatim na 5 i tako redom.
– Kafu i slične napitke svedite na minimum.
– Šetajte, šetajte i samo šetajte! Što više budete fizički aktivni, manje ćete osećati potrebu za cigaretom.
– Nemojte koristiti preparate na bazi nikotina (guma za žvakanje, flaster i slično) jer se ne zna kakvo je njihovo dejstvo na plod.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Štetno dejstvo alkohola na plod
Da li ste čuli za FAS (Fetal Alcohol Syndrome)? Ako niste, evo objašnjenja: reč je o skupu oštećenja koja nastaju na plodu ukoliko njegova majka pije alkohol, naročito u prva tri meseca trudnoće, kada se razvijaju bebini vitalni organi. Nemojte živeti u zabludi verujući da jedna čaša vina, flaša piva ili čašica likera neće naškoditi bebi! Naučno NIJE dokazano koja količina alkohola oštećuje bebin mozak, a koja pluća, srce i ostale organe. Zašto onda da rizikujete i sa najmanjom dozom? Jednostavno, pijte vodu, prirodne sokove, i sva druga bezalkoholna pića kojih ima ih na pretek.

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: