VI I BEBA: Kako da organizujete haotičan dan!

by | novembar 15, 2009

Dok ste bili trudni, niste mogli da dočekate da postanete majka, zar ne? Zamišljali ste idilične šetnje sa bebom, ćaskanja sa prijateljicama u kafiću (dok dete mirno spava u kolicima!), radosna iščekivanja supruga sa posla i prijatne večeri sa njim…

A onda je stigla beba, probudili ste se iz lepog sna i suočili se sa realnošću u kojoj vas čekaju gomile neopranog veša i sudova, danonoćna briga oko deteta i stalna trka sa vremenom. Odjednom vam se čini da ništa ne stižete i da dan prekratko traje. Ukoliko pokušavate da uskladite dojenje, menjanje pelena i uspavljivanje deteta sa svim ostalim obavezama, nije čudo što vam ne preostaje vremena ni za odlazak u prodavnicu, a kamoli za sređivanje noktiju ili kose. Ako će vam biti lakše, reći ćemo vam da se većina novopečenih majki bori sa ovim problemom. Međutim, to ne znači da ne postoji način da se on prevaziđe.

 

U POČETKU JE TEŠKO…
U prvih nekoliko nedelja nakon porođaja nije jednostavno uspostaviti dnevnu satnicu, jer se još niste upoznali sa bebinim potrebama i suočavate se sa gomilom nedoumica. Osim toga, u ovom periodu, bebini zahtevi i potrebe često se menjaju, pa nije moguće držati se nekog određenog plana.
Većina stručnjaka savetuje majkama da se u prvih šest nedelja ne opterećuju tim stvarima, već da doje bebu kada ona to zahteva i da se odmaraju kada god uhvate priliku. Tek kada prođe ovaj period, moći ćete da uspostavite dnevni ritam i nametnete ga detetu i porodici. U proseku, beba se hrani na svaka dva-tri sata i prepovija do dvanaest puta dnevno. Iako vam se možda neće učiniti tako, znajte da novorođenče spava u proseku sedamnaest sati! Ono što možete da učinite počevši od sredine drugog meseca bebinog života, jeste da napravite listu svakodnevnih obaveza.
Dojenje i previjanje bebe aktivnosti su koje čine okosnicu vašeg dana, a vreme dok beba spava iskoristite da uradite nešto drugo ili da se odmorite. Takođe, potrudite se da izađete iz kuće jednom dnevno – to će vam pomoći da zadržite osećaj veze sa spoljašnjim svetom. A kada se tata vrati s posla, pustite ga da se malo odmori, a onda neka preuzme neke obaveze na sebe (dajte mu da ih sam izabere).

Članak se nastavlja posle reklama

 

TROMESEČNA BEBA
Većina stručnjaka slaže se da je uzrast od tri meseca pravo vreme da se beba navikne na određenu rutinu. Sada, kada ste se gotovo u potpunosti oporavili od porođaja i postali sigurniji kao majka, biće vam mnogo lakše da organizujete svoj dan. Osim toga, beba u ovom periodu posisa više mleka, pa su i pauze između obroka duže. Iako će sada manje spavati, oko 15 sati, potrudite se da veći deo tog vremena prespava noću. Preko dana će spavati u dva navrata, jednom pre i jednom posle podne, tako da ćete to vreme moći da iskoristite za obavljanje kućnih obaveza.
Da biste „naterali“ bebu da više spava noću, a manje danju, moraćete da je naučite da razlikuje dan i noć. Zapamtite, što pre to postignete i sami ćete moći noću duže da spavate!
U postizanju tog cilja, primenite neki od ovih trikova:
* Noću ne uključujte svetlo, već ostavite samo malu lampu.
* Ako se beba probudi i zaplače, ne dižite je iz kreveca.
* Zaljuljajte krevetić i pomazite je – čim se smiri, zaspaće.
* Ako plače zbog gladi, podojte je, ali u tišini.
* Noću koristite „Pampers“ pelene da ne biste morali da presvlačite bebu.
Dobro je da određene radnje pred spavanje obavljate uvek istim redosledom: kupanje, oblačenje pidžamice, sisanje, ušuškavanje – nakon izvesnog vremena vaša beba će znati da to znači da je došlo vreme za spavanje. Nemojte je uspavljivati u naručju uz nepotrebno zamaranje nošenjem – dovoljno je da je udobno smestite u krevetac i nežno je ljuljuškate dok ne utone u san.

 

Članak se nastavlja posle reklama

ŠESTOMESEČNA BEBA
Dobra vest – kada uključite i nemlečnu hranu u ishranu vaše bebe, lako ćete uspostaviti redovan režim obroka. Oko sedmog meseca, beba će jesti pet obroka na dan (doručak, ručak, večeru i dve užine). S obzirom na to da neće biti voljna da jede ukoliko je previše umorna, hranite je pre termina za spavanje. U ovom periodu beba će verovatno spavati dva puta u toku dana, ukupno oko 13 sati. Kada počne da puzi, negde u osmom mesecu, uspavljivanje će možda teže ići, pošto većina beba ne želi da spava jer više voli da vežba novosavladanu veštinu. Kada jednom uspostavite određenu dnevnu rutinu, moći ćete da planirate svoje aktivnosti, uključujući i one koje se odnose na vaše prijatelje. Komunikacija sa spoljašnjim svetom i razmena informacija sa drugim mamama (i onima koje to nisu), veoma dobro utiču na psihičku stabilnost žene.


Članak se nastavlja posle reklama

OD PRVOG ROĐENDANA…
Vaša beba je sada mnogo zrelija. Stručnjaci tvrde da je tačno utvrđeni dnevni redosled potreban mališanima, jer znaju šta ide iza čega, što kod njih pojačava osećaj sigurnosti. U ovom uzrastu, dete će spavati oko 11 sati dnevno, uključujući i jedno spavanje tokom dana. Dugi dani, ispunjeni obavezama oko deteta, biće lakši i lepši ako ih ispunite šetnjom – svež vazduh i fizička aktivnost osvežiće vam duh i telo.


Članak se nastavlja posle reklama

SAVRŠENO ORGANIZOVAN DAN?
Ako vam prijateljice kažu da kod njih sve funkcioniše savršeno i tačno u minut, znajte da su to „lovačke priče“. Dete se ne može „naviti“ niti „programirati“, ali mu je moguće napraviti dobar „tajming“. U zavisnosti od vaših i bebinih potreba, kao i porodičnih navika, kreiraćete plan koji će odgovarati svima. Međutim, to ne znači da će se uvek sve odvijati „pod konac“! Biće dana kada ćete sve stizati, a biće i onih kada nećete. Nije važno, ono što niste obavili danas – uradićete sutra. Majčinstvo je posao sa punim radnim vremenom i, kao svako zanimanje, zahteva određeni stepen organizacije koja će obezbediti da stvari teku glatko.

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: