ZA DECU: Ulje eukaliptusa protiv prehlade

by | decembar 19, 2009

U lečenju dece treba koristiti što više prirodnih sredstava, bez hemije i veštačkih supstanci. Međutim, mnogi roditelji ne znaju odakle da počnu ili se plaše da ti preparati nisu dovoljno efikasni. U tome greše, pošto prirodni lekovi mogu da budu od velike pomoći u lečenju brojnih tegoba.

 

Članak se nastavlja posle reklama

eukaluiptus


Prehlada
Da biste detetu pomogli da se oslobodi sluzi koja ga guši, dodajte tri kapi ulja od eukaliptusa u šerpu ključale vode. Skinite sa vatre, sačekajte da se malo prohladi i dajte detetu da se inhalira s peškirom preko glave. Isparenja treba da udiše kroz nos po nekoliko sekundi, s malim pauzama pošto je para vrela. Uveče mu stavite još jedan jastuk da bi dete spavalo s uzdignutom glavom. Poprskajte jastuk sa nekoliko kapi ulja eukaliptusa. Tokom dana dajte detetu da pije dosta vode: ona spira viruse i snižava temperaturu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kašalj i grebanje u grlu
Pomaže veoma topla voda sa sokom od limuna. Po tvrdnji profesora Rona Eklisa iz Centra za običnu kijavicu u Kardifu, klasični lekovi za kijavicu su samo 15 odsto korisniji od placeba.
– Svaki topao napitak prija. Topli napici s gorkastim ukusom posebno su blagotvorni – kaže on. Možete da napravite svoj sirup protiv kašlja: 30 grama lišća majčine dušice prelijte čašom ključale vode. Ohladite, procedite i dodajte pola supene kašike meda. Uzmite po jednu kašiku kad god osetite potrebu da ublažite kašalj.

Članak se nastavlja posle reklama

 

EukaliptusProblemi sa spavanjem
Uradite sve ono što je radila vaša baka, savetuje dr Nil Stenli iz Centra za ispitivanje sna na Univerzitetu u Sariju, Velika Britanija.
– Stvorite svakodnevni ritual odlaska na spavanje i strogo ga se pridržavajte: prvo kupanje, šolja toplog mleka i priča za laku noć. Dete će bolje spavati ako mu u kadu sipate pola čaše toplog mleka s dve kapi ulja od eukaliptusa. U spavaću sobu stavite posudu s proključalom vodom i 10 kapi lavandinog ulja pola sata pre spavanja. Ta isparenja mogu da opuste uznemireno dete i pomognu mu da utone u san.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Manje posekotine
Za decu stariju od dve godine nakapajte tri kapi ulja od čajnog drveta na gužvicu vate i time lagano dezinfikujte ranici ili posekotinu. Na taj način lako ćete sprečiti infekciju. Opekotine prvo rashladite pod mlazom vode iz česme, a zatim premažite uljem od lavande.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Vaške
Francuski institut INSERM tvrdi da sastojci koji se koriste u šamponima protiv vaši mogu povećati rizik od leukemije. Naučnici nisu naveli vrstu, ali su spomenuli supstance kao što su malation i piretroid. U apoteci potražite šampon od prirodnih sastojaka, pre svega na bazi kokosovog ulja. Isto tako, u bocu običnog šampona kojim detetu perete kosu dodajte 10 kapi ulja od čajnog drveta ili ruzmarina. Ta smesa odbija vaške.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Ojed od pelena
Bebe često dobijaju osip od pelena, naročito kad im se guza „potpari“. Mažite ih kremom na bazi ekstrakta od nevena. Uporedo s tim, probajte nekoliko vrsta pelena.

 

Nicanje zubića
Bebe su veoma razdražljive kad im rastu zubići. Ublažićete im tegobe ako im desni mažete mešavinom maslinovog ulja i esencijalnog ulja od kamilice. Kamilica ublažava svrab i bol.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Sirup

Afte i ranice u ustima
Napravite svoj rastvor za ispiranje usta: u lonče ključale vode sipajte kafenu kašičicu soli. Ohladite, zatim dodajte kap ulja od lavande i kap ulja od čajnog drveta. Rastvor je pogodan za stariju decu koja umeju da grgoću.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Mere sigurnosti
Ukoliko verujete da vam je dete bolesno, prvo se obratite lekaru. Posebno morate da budete oprezni sa eteričnim uljima i travama zbog toga što oni mogu biti veoma jaki. Stoga nemojte ništa da improvizujete, već se pridržavajte svih uputstava. Eterična ulja se ne daju deci koja pate od astme ili ekcema.

Šta treba da sadrži prirodna domaća apoteka
– Bočicu kvalitetnog ulja od eukaliptusa, lavande, čajnog drveta i kamilice
– Kremu na bazi nevena
– Pakovanje čaja od kamilice
– Koren svežeg đumbira
– Med
– Hladno ceđeno
– Maslinovo ulje
– Lišće majčine dušice
– Svež limun

 

(Bilc)

Tagovi: