Žena na poslu, muž kod kuće

by | februar 2, 2010

Krajem 60-ih samo četiri odsto žena je zarađivalo više od partnera, a danas je taj broj narastao na 19 odsto. Zbog takvog trenda jači pol sve češće odustaje od karijere i posvećuje se porodici i domu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Zena na poslu


Ne tako davno to je bilo nezamislivo, ali danas jedna od pet žena zarađuje više nego njen suprug ili dečko, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji. Za poređenje, krajem 60-ih samo četiri odsto žena od 16 do 60 godina zarađivalo je više od partnera. Sada je takvih žena 19 odsto, odnosno oko 2,7 miliona žena samo u Velikoj Britaniji.

Članak se nastavlja posle reklama

Predviđa se da će se i dalje naglo povećavati broj žena ili devojaka koje zarađuju više. Naime, trenutno 25 odsto žena zarađuje jednako kao i njihov partner, što znači da ih lako mogu prestići u budućnosti.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Zena na posluNisu poput svojih majki i baka
Istraživanje je obuhvatilo 25.000 domaćinstava, venčane i nevenčane parove, proučavajući njihova službena primanja u poslednje četiri decenije. Rezultati pokazuju dramatičnu promenu za žene danas, jer većina njih imala je majke i bake koje nisu gradile karijeru nego su se posvetile vaspitavanju dece.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Zbog impresivne moći zarađivanja novca nekih žena, raste broj muškaraca koji odustaju od karijere da bi bili samo očevi. Žene koje puno zarađuju shvataju da nema razloga da odustanu od svog posla i da žive od muževljeve plate koja možda ne može da pokrije ni kredite.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Prema službenim podacima, broj muškaraca koji ne radi nego se brine o deci porastao je za 80 odsto u proteklih 15 godina. U 1994. bilo je 120.000 muškaraca koji su izjavili da su preuzeli brigu o svojoj porodici i domu. Danas je ta brojka 214.000. Za poređenje, broj žena koje su domaćice u istom razdoblju pao je sa 2,7 miliona na dva miliona. Stručnjaci kažu da se urušava ideja o muškarcu kao hranitelju porodice. Od 70-ih muškarci su postali otvoreniji za ideju da se brinu o deci, a zanemare karijeru.

 

Uprkos ovim podacima, brojke takođe pokazuju da žene u proseku još zarađuju 25 odsto manje od muškaraca.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Zamena ulogaZamena uloga
Direktorka (35) jedne firme za odnose s javnošću vratiće se na posao posle porodiljskog, a brigu o njihovim 14-mesečnim blizancima preuzeće 36-godišnji suprug, grafički dizajner, koji zarađuje manje od nje. Ova žena smatra da je zamena uloga teška, jer je društvo i dalje ne prihvata.

 

Članak se nastavlja posle reklama

– Ipak nadam se da će situacija u mojoj porodici naučiti moje sinove jednakosti polova. Ako se žena u vezi oseća prirodno i dobro kao ona koja zarađuje hleb, onda bi tako trebalo i da postupa – smatra majka blizanaca.

 

Tagovi: