Varičela (ovčije boginje): Simptomi i lečenje kod dece

by | 29 oktobra, 2021

Varičela ili ovčije boginje veoma je česta zarazna bolest kod dece. Karakteriše je osip na koži i neprijatan svrab, pa se roditelji često pitaju šta mogu učiniti da olakšaju detetu. Koji su simptomi, kako se bolest razvija i kako se leči pitali smo stručnjaka Doktok platforme za besplatne zdravstvene konsultacije.

Piše: Dr Stefan Nikolić, pedijatar

Varičela ili ovčije boginje je zarazna bolest koju karakteriše osip na koži i svrab, povišena temperatura, gubitak apetita i zamor. Ovu bolest izaziva virus Varicella zoster, pripadnik familije herpes virusa, srodan Herpes simplex virusu (virus koji izaziva pojavu tzv. groznice na ustima). Ovaj virus inficira kožu i nervni sistem, zadržavajući se u organizmu trajno u ćelijama dorzalne ganglije (nervni centri smešteni uz kičmeni stub).

Ospa kod varičele

Ospa prolazi kroz nekoliko stadijuma (makula, papula, vezikula i krusta). Svaki od ovih stadijuma traje kratko.

Ospa je polimorfna, što znači da se u istom momentu na koži mogu videti osipne promene u različitim stadijumima evolucije.

Javlja se na različitim delovima tela istovremeno. Izbija u naletima. Razmak između naleta je 10-30 sati. Svaki sledeći nalet je blaži. Ospa je pojedinačna. Koža između promena nije izmenjena. Najgušća je na trupu. Praćena je svrabom.

Izgled ospi po danima:

Varičela - izgled ospi po danima

Simptomi

Prvi simptomi, pre nego što se javi karakterističan osip, javljaju se u vidu malaksalosti, zamora, bola u mišićima i zglobovima, povišene temperature, povraćanjа i glavoboljе. Tada je organizam već zaražen.

Kako se prenosi varičela?

Varičela se prenosi kapljičnim putem (putem sitnih kapljica koje se šire na sve strane iz grla obolelog prilikom govora, a naročito kašlja) i direktnim kontaktom.

Oboleli je zarazan dva dana pre izbijanja osipa, pa sve dok se i poslednji mehurić na koži ne osuši. Kako se radi o veoma zaraznoj bolesti koja se brzo i lako širi, smatra se da su svi oni koji su u navedenom periodu bili u kontaktu sa obolelim, a nisu preležali varičele niti su vakcinisani, ugroženi.

Posle kog vremena od kontakta se može očekivati pojava osipa?

Inkubacija (period od momenta kada je virus ušao u organizam do pojave simptoma bolesti) kod varičele u proseku traje oko 14 dana (od 7 do 28). Pojavi osipa prethodi tzv. kataralni stadijum od nekoliko dana, kada dete ima simptome infekcije gornjih disajnih puteva i neraspoloženo je.

Kako se boriti protiv svraba kod varčele?

Teško je ubediti bebu ili malo dete da ne treba da se češe kad ga jako svrbi. Najbolje je kožne promene premazati cink-talk miksturom („krečnim mlekom“), koje doprinosi njihovom brzom sušenju. Češanjem dete može da zguli krastu i izazove naknadnu bakterijsku infekciju koja dodatno komplikuje situaciju.

Skratite detetu nokte i vodite računa da su nokti čisti. Slobodno kupajte dete i perite kosu, najbolje blagim sredstvima, kako se koža ne bi dodatno iritirala. Redovno kupanje će dobro doći kao prevencija razvoja bakterija.

Ožiljci od boginja

Svrab dovodi do toga da deca imaju nekontrolisanu potrebu da se češu. Agresivno češanje, naročito ukoliko su dečji nokti nedovoljno isečeni ili nečisti, mogu da inficiraju ili naprave oštećenja koja stvaraju dublje rane na vezikulama. Što je oštećenje veće, to će telo stvarati deblji sloj kože kako bi ga saniralo. Ovako nastaje ožiljak koji može ostati “uspomena” na boginje tokom čitavog života.

Većina ljudi želi kasnije da se reši ovih ožiljaka. Danas postoje brojni hemijski i mehanički načini rešavanja ožiljaka. Međutim, postoje i neki prirodni preparati, kao što je npr. ulje od šipka (divlje ruže). Istraživanja su pokazala da mazanje ovog ulja dva puta dnevno u periodu od 12 nedelja može da poboljša konačni izgled kože sa ožiljkom. Ovo ulje je bezbedno koristiti i kod dece.

Kako se varičela leči?

Ne postoji lek koji se koristi direktno za varičelu. Sprovodi se takozvana simptomska terapija. To znači da se koriste lekovi za snižavanje temperature ako se javlja, a boginje se tretiraju posebnim sredstvima koje ublažuju svrab i neprijatnosti. Sprovodi se i izolacija bolesnika.

 


Savetuje vas dr Stefan Nikolić, pedijatar

Završio је Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, a pripravnički staž objavljao na KCS Urgentni centar hirurgija i DZ Barajevo. Trenutno je zaposlen kao pedijatar u DZ Barajevo.

Oblasti interesovanja: pedijatrija, hirurgija, oftalmologija.

Kao stažista i na početku radnog odnosa radio je u kovid ambulanti Barajevo (Vranić) u timu imunizacije protiv Covida-19.

Radi kao sportski lekar na fudbalskim utakmicama.

Pročitajte i… Pitali smo pedijatra: Zašto se javlja pelenski osip i kako ga lečiti?Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.