Pitali ste Tamaru: „Kako da se pomirim s promenama na licu koje donosi starenje?“

by | 24 jula, 2021

Znaci starenja nešto su sa čime se svi suočavamo, pre ili kasnije. Ipak, danas nam je na raspolaganju čitava paleta antiejdž tretmana i sredstava, te neke od nas čak postaju i zavisne od njih. Ali, kako da se pomirimo s onim što nam je priroda odredila i što vreme neumitno donosi? Psihoterapeutkinja Tamara Tomović odgovara na pitanje naše čitateljke.

Ukoliko imate problem s kojim ne uspevate da izađete na kraj, pozivamo vas da se obratite za pomoć našoj stručnoj saradnici – dr med. Tamari Tomović, psihoterapeutkinji i treneru poslovnih veština.

Pišite nam na imejl adresu: [email protected] (subject: Za Psiho kutak). Molimo vas da u svojim pismima napišete i sledeće podatke: godine, obrazovanje, bračni status, imate li žive roditelje, imate li braću i sestre, jeste li ekonomski obezbeđeni, da li ste zaposleni. Svi ti podaci su važni za dobijanje adekvatnijeg odgovora. Imena možete pisati kao inicijale, a podaci koji služe kao opis neće biti objavljeni.

Po jedan Tamarin odgovor objavljujemo svake subote u 14 h.

 

Znaci starenja: Kako se pomiriti s njima?

Pismo čitateljke:

Imam 42 godine i imala sam već nekoliko estetskih intervencija na licu. Kako vreme prolazi, jasno mi je i da se one moraju ponavljati, pa imam utisak da sam ušla u vražje kolo. U međuvremenu mi je smanjena plata, tako da sebi teško nadalje mogu da dozvolim luksuz. Ipak, ne mogu da se pomirim s promenama na licu i opsesivno ga zagledam i kontrolišem. Smetaju mi znaci starenja. Šta da radim?

Odgovor:

Lepota je nešto čemu svi težimo. Nekad je to lepota življenja, a nekad želimo lepo telo ili lice. Nekad samopouzdanje crpimo iz dobre odeće, kola itd. Svesni smo da u poslednjoj deceniji vlada „teror“ savršenstva koji nam se nameće s društvenih mreža. Polako se, doduše, probijaju i pokreti koji ukazuju na veliku opasnost koju predstavljaju nerealni ciljevi koji, baš zahvaljujući društvenim mrežama, postavljamo sebi.

Lepota življenja

Vaše lice i telo treba da bude u skladu s vašim godinama. Jasno mi je da ste želeli da pružite sebi novu „mladost“. Mladost predstavlja nadu. Opet, zrelost nosi mudrost i iskustvo, koje je takođe veoma privlačno. Jasno mi je što ste se odlučili da „ulepšate sebe“. I pored toga što sam uverena da lepota zapravo dolazi iz „lepote življenja“ i življenja u skladu sa sopstvenim vrednostima, razumem i potrebu sa ulepšavanjem.

Ipak, možda je ovo prilika da razmislite kako izgledate kad se smejete, kada ste srećni, kad vaše lice odražava iskrenu zahvalnost ili radost zbog uspeha ili pomoći drugima. Kako tad izgledate u ogledalu, kako vas drugi vide?

Postoje i mnogi prirodni preparati, maske, vežbe za lice i pristupačni tretmani koji mogu da pomognu da vaša koža izgleda sjajnije i energizovano. Možda možete svakog meseca da uštedite malo i da sebi pružite ono što mislite da vam je od svega toga neophodno?

Vežba ispred ogledala

Ipak bih vam, pre svega, preporučila da počnete da volite sebe. Stanite ispred ogledala i gledajte delove svog lica kojima niste zadovoljni. Što ih duže budete gledali i prihvatali, to ćete realnije sagledati sebe i početi da istinski volite i sve ono čime niste „zadovoljni“.

Ne zaboravite da mnoge industrije zarađuju upravo na vašem nezadovoljstvu i manjku samopouzdanja. Prihvatanje sebe pak ne traži novac, već iskrenu želju da podržite sebe. Sigurna sam da u svom okruženju imate i „manje lepe osobe“ a koje zrače nečim što privlači druge. Negujte se, vežbajte, radite vežbe za lice, pa ako baš ne ide potražite pomoć.

Put ka ispunjenijem životu

Imala sam klijentkinje (da, naročito žene!) prelepe žene, koje su bile uverene da su neprivlačne, nepoželjne, stare. Znači, sada je vreme za nešto drugo. Uz svu negu, krenite u izazov da s ponosom nosite svoje godine, a kada za izvesno vreme svi budu zapanjeno pitali šta si radila, izgledaš sjajno – znaćete da je vaša tajna upravo nega vaših dubokih vrednosti i želja. Iskreno, najlepše izgleda srećno i ispunjeno lice posle uspeha, podrške drugima i lice koje voli. Trku s vremenom ne možete dobiti, ali dobićete mnogo ispunjeniji i zadovoljnjiji život.

Pročitajte i… Probajte dva superukusna recepta za zategnuto lice

via Tamara Tomović