Imaju li tamponi rok trajanja?

by | 27 aprila, 2022
imaju li tamponi rok trajanja

Ukoliko ih koristite, sigurno ste se nekada zapitali imaju li tamponi rok trajanja? A evo i odgovora na ovo pitanje, u nastavku.

Osim uložaka i menstrualne čašice, i tamponi su mnogim ženama odabir za one dane u mesecu. Kada govorimo o ekološki prihvatljivim opcijama, tada je definitivno pravi izbor korišćenje menstrualne čašice, koju su oberučke prigrlile brojne žene i za koju se nižu samo pohvale kada jednom naučite kako da je pravilno koristite.

Pročitajte i… Menstrualne čašice – sve što ste želele da znate

Ipak, kada se radi o tamponima, stručnjaci su progovorili o jednoj važnoj stvari.

Imaju li tamponi rok trajanja?

Prema onome što stručnjaci dosad znaju jeste da nije poznato da li tamponima ikada ističe rok trajanja i mogu li se „pokvariti“. Tampone je propisala Američka uprava za hranu i lekove kao medicinsko pomagalo. Ali, za razliku od lekova ili hrane, menstrualni proizvodi ne moraju imati datum isteka naveden na pakovanju. Naime, tampon će ostati u vrhunskom stanju tri do pet godina nakon što su napravljeni. Ali ono na šta moramo obratii pažnju jeste čuvanje i skladištenje samih tampona.

Čuvanje tampona

Tamponima tehnički ne može isteći rok trajanja, ali postoji određeno vreme u kojem je poželjno da se proizvod upotrebi. To ne znači da se tamponi moraju baciti čim istekne rok trajanja, već možda neće delovati tako dobro nakon tog perioda.

Ipak, otpakovani tamponi, odnosno, otvorena ambalaža omogućuje štetnim bakterijama da potencijalno kontaminiraju sam tampon, a sve se to može apsorbovati kroz sluznicu materice. Bakterije mogu dovesti do iritacije ili infekcije.

Bakterije mogu razviti sindrom toksičnog šoka (TSS), što predstavlja najveći zdravstveni rizik. Ne postoje čvrsti dokazi koji bi mogli povezati korišćenje starog tampona i TSS-a ili drugih zdravstvenih stanja, ali potencijalno postoje mogućnosti.

Tampone je potrebno čuvati na hladnom i suvom mestu jer će to sprečiti apsorpciju vlage koja može dovesti do razvoja bakterija. Takođe, nemojte kupovati tampone u velikim zalihama, već na mesečnom nivou. A ako niste sigurni koliko dugo su stajali u vašem kupatilu, radije ih bacite – nemojte rizikovati svoje zdravlje.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsFotoDuets/iStock/Getty Images Plus via Getty Images 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.