Categories Pitajte stručnjaka

Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Kako lečiti kondilome?

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, od 12. novembra 2015. uzimala sam Mikroginon, redovno, sve do menstruacije od 23. maja 2016. Tada sam razmišljala da prekinem, a sledeću kutiju trebalo je da počnem 26.5.2016, ali od tad nisam pila tablete. Sada sam se predomislila i nastavila bih da ih pijem, pa bih volela da znam da li je to u redu? Od kad treba da ponovo počnem da ih pijem i da li ću odmah biti zaštićena od neželjene trudnoće? Hvala unapred na odgovoru.
O: Poštovana, kontraceptivne pilule možete da pijete u dužem vremenskom periodu uz redovne ginekološke kontrole kao i određene laboratorijske analize. Pošto ste prekinuli sa uzimanjem oralnog kontraceptiva, sledeće pakovanje treba da počnete da pijete prvog dana narednog menstrualnog ciklusa (kao kada ste tek počinjali da ih pijete). Ukoliko redovno budete uzimali tablete (bez preskakanja), bićete zastićeni od neželjene trudnoće. U slučaju da neku tabletu zaboravite, sledeću popijte čim se setite i nastavite redovno da ih uzimate, a kao dodatnu zaštitu koristite kondom.
S poštovanjem, dr Gordana Pecić, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, pre 2 nedelje sam radila kompletan ginekološki pregled. Kolposkopski nalaz je bio uredan, ali je papa 3a-ascus: Preporuka je da uradim cb, vb, micoplasmu, ureaplasmu i chlamidiu. Moje pitanje je da li ja sa ovim nalazom mogu nastaviti sa korišćenje kontraceptivnih pilula ili moram prestati da ih uzimam? Kontrolni pregled mi je tek kad uradim pomenute briseve, pa me zanima da li u međuvremenu smem da pijem kontraceptivne pilule? Hvala unapred.
O: Poštovana, nastavite sa uzimanjem kontraceptivnih pilula, dok čekate rezultate briseva. Ukoliko brisevi budu pozitivni i zahtevali primenu neke antibiotske terapije, vaš ginekolog će vam prema nalazu rezultata ordinirati terapiju koja je adekvatna i tom prilikom vam reći da li možete da istovremeno koristite i kotraceptive. Dok ne budete imali te nalaze, nastavite da ih pijete.
S poštovanjem, dr Gordana Pecić, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, potreban mi je vaš savet. Prvi put sam spavala sa dečkom, koji je posle mesec dana veze saznao da ima kondilome. Mi smo naravno koristili kondom svaki put kad smo imali odnos. Međutim, njemu su se kondilomi pojavili na mestu koje kondom ne pokriva. Naravno nismo imali odnose od kad je saznao za bolest, išao je na spaljivanje tri puta. Posle trećeg puta rekli su mu da je sve u redu i da sačeka da spadnu kraste. Nakon toga imali smo odnos sa kondomom. Za mene je svaki odnos bio bolan. Otišla sam kod ginekologa u dom zdravlja, gde sam bila na prvom pregledu kod ginekologa i doktorka mi je rekla da ništa nemam. Međutim, otišla sam i na privatni pregled i doktorka mi je rekla da na unutrašnjoj strani usnica imam papilomatozu, odnosno kondilome i da bi trebalo da ih uklonim. Zanima me da li to trebam da uklonim, kako, kojom metodom, da li će se proširirti, da li će mi to uticati na nešto, da li bi možda trebalo da odem i po treće mišljenje, da li će se oni ponovo javiti i nakon uklanjanja? Hvala mnogo unapred na odgovorima.
O: Poštovana, nalaz papilomatoze na ženskim genitalijama može da bude prolazan ili može da bude početna faza HPV infekcije. Inkubacija HPV-om može da bude veoma duga (do godinu dana). Potrebno je da uradite i Papa test, kao i ostale mikrobiološke briseve. Samo na osnovu onog što ste napisali, teško da vam mogu odgovoriti da li je to što imate za uklanjanje ili nije. Najbolje bi bilo da uradite gore navedene analize i da napravite kontrolni pregled za 4 do 6 nedelja. Kondom nije 100% zaštita od prenošenja HPV infekcije, zato je potrebno da se redovno javljate na preglede, kako bi se videlo da li je ta promena kod vas prolazna ili zahteva dalji tretman.
S poštovanjem, dr Gordana Pecić, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, početak mog poslednjeg menstrualnog ciklusa je 21.5.2016. Inače, menstrualni ciklus mi traje 32 dana. Nakon što mi je menstruacija kasnila neko vreme, uradila sam test za trudnoću 27. 6. i on je bio pozitivan. Narednog dana otišla sam kod ginekologa koji mi je uradio ultrazvuk, ali nije mogao da utvrdi da li sam zaista trudna, nije video ništa unutar uterusa. Da li je prerano da se trudnoća vidi ultrazvukom ili postoji opasnost od vanmaterične trudnoće? Na vanmateričnu trudnoću mi je doktor skrenuo pažnju. Molim za vaše mišljenje o svemu ovome. Hvala unapred.
O: Poštovana, kod rane trudnoće je sasvim moguće da se ultrazvučno u kavumu materice ne vidi prisustvo iste. Uradite test iz krvi – analiza bhcg, koja će potvrditi trudnoću i uradite kontrolni ultrazvučni pregled. Na osnovu vrednosti te analize, kao i na osnovu kontrolnih ultrazvučnih pregleda, ginekolog vam može dati preciznije informacije o tome, da li se radi o materičnoj ili eventualno vanmateričnoj trudnoći.
S poštovanjem, dr Gordana Pecić, ginekolog, DZ Bulevar, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA