Crvene namirnice važne za ishranu

by | oktobar 18, 2012

Često govorimo o važnosti zelenog povrća u ishrani, a na crvene namirnice ne obraćamo pažnju. Postoji mnogo namirnica crvene boje bogatih vitaminima, mineralima, antioksidansima i drugim hranljivim materijama.

Izdvojili smo za vas 11 crvenih namirnica koje morate redovno koristiti u ishrani, kako biste poboljšali vaše zdravlje. Osim toga, većina ovih namirnica ima dobar ukus i miris.

1. Crveno grožđe je borato vitaminima C i antioksidansima. Dobro je za srce jer snižava nivo holesterola u krvi.

2. Paradajz je bogat hranljivim materijama koje pomažu u gubitku kilograma, dok beta-karoten pomaže u borbi protiv karcinoma.

3. Lubenica pomaže u održavanju dobrog kardiovaskularnog zdravlja, a vitamini i minerali koje sadrži jačaju imunološki sistem.

4. Nar je poznat po svojim kvalitetima u izgradnji krvi, bogat je magnezijumom, kalijumom i antioksidansima.

5. Brusnica je bogata vitaminima A i K, a pomaže i u borbi protiv bolesti mokraćnih puteva.

6. Jabuka je izvor flavanoida, koji štiti organizam od slobodnih radikala i jača imunitet.

7. Maline pomažu u gubitku telesne mase, a takođe dobre su i za poboljšanje vida.

8. Crvene čili paprike imaju vrlo nizak nivo zasićenih masti i holesterola, stoga su dobre za srce.

9. Jagode su dobre u borbi protiv visokog pritiska, artritisa i bolesti srca.

10. Cvekla je izvor gvožđa, kalcijuma i vitamina C, i poboljšava krvnu sliku.

11. Trešnje sadrže elemente koji pomažu našem telu u smanjivanju bola, a dobre su i za nesanicu.

Tagovi: