Najbolje vežbe za guzu: 3 osnovne verzije čučnja

by | oktobar 9, 2014

Milan ZaricAutor: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

U prošlom tekstu smo se upoznali sa pravilnom tehnikom izvođenja čučnja. Danas nastavljamo priču i predstavljamo osnovni čučanj kao i nekoliko njegovih varijacija.

Na pitanje koja je vežba najbolja za zadnjicu, siguran sam da bi vam većina trenera odgovorila da je to čučanj. S tim se i ja slažem u potpunosti. Tako jednostavna, a sa druge strane tako efikasna vežba, zlatno sredstvo za rad svakog trenera.

cucnjevi

Postoje tri osnovne verzije čučnja:

1. Duboki čučanj
2. Čučanj 90⁰
3. Polučučanj

Njihova podela je izvršena po stepenu spuštanja ka podu. Najkompletniji je svakako duboki čučanj i on ujedno najviše angažuje zadnjicu ali i celu sedalnu regiju. Ako želite zategnutu i oblikovanu guzu duboki čučanj ne smete da preskačete.

Čučanj 90⁰ takođe ima jasno definisanu ulogu u trenažnom procesu. Na početku ga koristimo kao pripremu za izvođenje dubokog čučnja ali je njegova uloga i jačanje prednje i zadnje lože nadkolenice. Mnogi od vas svakodnevno koriste specijalizovane trenažere koji izoluju određeni deo nadkolenice što je u određenoj meri dobro, ali je svakako bolji izbor bilo koja verzija čučnjeva.

Polučučanj devojke vole jer nije previše naporan i komplikovan za izvođenje. Koristi se u cilju aktiviranja kompletne muskulature nogu i delimično sedalne regije. Polučučanj možete raditi i većom brzinom ali i uz skok ili naskok.

Tagovi: