Prirodnim putem protiv menstrualnih bolova

by | decembar 9, 2014

Umesto da automatski posegnete za sintetičkim lekovima kako biste sebi olakšali muke, isprobajte ove savete jednostavne, a delotvorne savete.

menstrualni bolovi

Topao tuš

Menstrualni bolovi odlična su prilika da otegnete tuširanje toplom vodom. “Toplota poboljšava cirkulaciju intimne zone, što pomaže mišićima materice da se opuste, a poznato je da se upravo u tome krije uzrok bolova”, objašnjava ginekolog Alisa Dvek iz Njujorka, koautorka knjige V is for Vagina.

Utoplite stomak

Pošto ne možete po ceo dan da se tuširate toplom vodom, doktorka Dvek savetuje da dodatno utoplite donji deo stomaka i butine. Ako možete, obavijte džemper ili jaknu oko sebe dok sedite ili obucite biciklističke ispod pantalona.

Oznojite se

Vežbanje podstiče stvaranje endorfina, hormona zaslužnog za dobro raspoloženje, a bol nestaje u momentu jer se suzbija intenzitet grčeva, pa čak i sprečava njihovo dalje nastajanje. Doktorka Dvek navodi da bi još bolje bilo da sa vežbama počnete nedelju dana pre početka ciklusa.

Orgazam

Možda deluje čudno ili smešno, ali orgazam zaista ublažava menstrualne grčeve kod nekih žena. Naučnici još nemaju tačan odgovor na pitanje zbog čega se to dešava, ali svakako vredi pokušati – nemate šta da izgubite.

Čaj od cimeta ili đumbira

Bilo kakva topla tečnost biće od pomoći, ali ova dva začina naročito su efikasna za ublažavanje bolova zbog svog protivupalnog dejstva.

Izvor: Superžena

Tagovi: