10 načina da izgledate sjajno, uštedite novac i sačuvate našu planetu

by | april 22, 2016

U više od 150 zemalja širom sveta, medju kojima i u Srbiji, danas će biti obeležen Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje, 22. april, u cilju povećanja svesti ljudi o ugroženosti životne sredine. Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Priredila: Nataša Ćovin

planeta top

Ako strepite zbog uticaja režima lične nege na našu (jedinu) planetu? Opustite se – postoji način da činite dobro, izgledate sjajno i istovremeno uštedite novac! U nastavku pročitajte 5 načina da sačuvate našu planetu, a ostalih 5 pronađite u aktuelnom broju magazina „Lepota i zdravlje“.

Foto: Guliver/Getty

Foto: Guliver/Getty

Dobro promućkajte

Nemojte da bacate dopola potrošen lak za nokte, čak i ako se zgusnuo. Pomešajte sadržaj dve dopola ispražnjene bočice i napravite lak u novoj boji. Energično mućkanje razrediće lak, a ukoliko se to ne desi, dodajte malo podlaka (osnove za lak).

Još saveta pronađite na sledećim stranicama

F4 NIVEA Fresh natural dezodoransZaboravite na pumpiceF5 Dezodorans-Z-Koozmetik-400x500

Izbacite iz upotrebe dezodoranse sa sprej-pumpicom. Prvo, takva pakovanja sprečavaju potpunu iskorišćenost sadržaja, a metalne mlaznice i drugi delovi od takvih materijala nisu biorazgradivi. Na tržištu postoje brojni roll-on dezodoransi, kao i oni u vidu kreme.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Vreme je za mikropromenu!

Da li ste znali da postoji aplikacija koja detektuje plastične mikročestice u vašem pilingu za lice? (Inače, mikročestice su toliko sitne da nesmetano prolaze kroz filtere otpadnih voda, dospevaju u vodotokove i narušavaju prirodne eko-sisteme.) Dakle, aplikacija pod nazivom „Beat the Micro Bead“ skenira proizvod i ukazuje na plastične čestice u njemu.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Pravac u kadu!

Selfiji u kupci apsolutno su u trendu. Svi, od Dženifer Lopez do Majli Sajrus, prave ih svakodnevno. U ekološkom smislu, kupanje je opravdana stvar, jer se u proseku na taj način troši manje vode nego prilikom tuširanja, posebno kad je mlaz jak, a voda neprekidno teče. Dakle, pripremite svoj mobilni telefon i bućnite se u kadu!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Reciklirajte ambalažu

Staklene teglice od različitih krema za negu lica, kao i drugih kozmetičkih proizvoda, mogu se lako iskoristiti za neku drugu namenu. Jedna od njihovih novih uloga može biti dekorativan svećnjak za nisku komodu (dovoljno je da u nju samo ulijte istopljeni vosak s fitiljem). Ukoliko se radi o dubljoj i užoj teglici, ona može poslužiti i kao posuda za olovke i kozmetičke četkice, ili kao skladište za perlice, ako se bavite izradom nakita.

Ostale savete kako da promenom svojih navika date mali doprinos i sačuvate našu planetu, čitajte u aktuelnom broju magazina „Lepota i zdravlje“ koji je na kioscima od 20. aprila. Šta vas sve očekuje u novom broju pogledajte OVDE

Tagovi: