Izdvojite malo vremena i posle napornog dana, napravite sebi kupku, zaslužili ste

by | januar 1, 2017

Eterična ulja koristimo i kod kupki. Kako nisu topiva u vodi, potreban nam je emulgator: sojino ulje kao najbolji izbor, morska so ili med. U odabrani emulgator ukapamo 15-20 kapi eteričnih ulja po izboru, dobro promešamo i ulijemo u kadu tople vode. Kupke neka traju 20-ak minuta, kaže dr Genc. 

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Kupke s eteričnim uljima deluju okrepljujuće i jačaju imunitet i poboljšavaju opšte stanje organizma. Korisne su i kad vas ‘uhvati’ grip ili prehlada jer ublažavaju kašalj i bol u mišićima. Raditi ih možete svaki dan, samo pripazite da je temperatura vode 38°C.
Limun (Citrus limonum)
Ovo eterično ulje koristimo kod prehlada i umora. Ono pospešuje cirkulaciju, olakšava disanje i deluje razbuđujuće, pa je dobar za jutarnje kupke.

Pročitajte i..Prirodna kupka za detoksikaciju tela

Nastavak pogledajte na sledećoj strani…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Eukaliptus globulus
Pospešuje cirkulaciju (posebno je dobar kod sindroma hladnih nogu), olakšava disanje pa je dobar i kod povišene temperature, kaže Genc.
Eterično ulje ravensare
Ravensara (Cinnamomum camphora; Ravensara aromatica) prvi je odabir kod gripe i virusnih infekcija. U kombinaciji s eteričnim uljem mandarine dobro deluje kod nesanice, savetuje aromaterapeutkinja.
Lekovita lavanda 
Lavanda (Lavandula officinalis) – umiruje, relaksira, snižava krvni pritisak i dobra je kod nesanice.

Pročitajte i…Tajna lepote El Makferson: Aromatična kupka koja oslobađa toksine


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: