NA UDARU trgovaca ljudima 13 dečaka i 18 devojčica

by | oktobar 14, 2009

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, za prvih osam meseci ove godine na meti trgovaca ljudi našlo se 13 dečaka i 18 devojčica. Visoku „cenu“ i dalje drže mališani koji se vrbuju i eksploatišu za rad, prosjačenje, kriminalne poslove i prostituciju.

 


Do avgusta ove godine podnete su 32 krivične prijave zbog trgovine ljudima, a za celu prošlu godinu 32, što pokazuje znatno povećanje. Oštećeni su najčešće korišćeni za seksualnu eksploataciju, čak njih 19. Trgovina ljudima, posebno trgovina decom, predstavlja jedan od najperfidnijih, najmorbidnijih, ali i najunosnijih oblika organizovanog kriminala tokom poslednje decenije.


Ovaj opasan vid organizovanog kriminala uzima danak širom sveta, a tokom poslednjih nekoliko godina, takvi slučajevi se prepoznaju i u Srbiji. Deca koja su predmet trgovine ljudima najčešće su žrtve fizičkog, seksualnog i psihičkog zlostavljanja, a izložena su i raznim drugim vidovima nasilja i zloupotrebe.


Deca se, prema saznanjima policije, prodaju u zemljama zapadne Evrope, najčešće Italiji, koja se izdvaja kao značajna destinacija kada je u pitanju trgovina ljudima, piše Alo.

Tagovi: