„Samo kontinuiranim delovanjem možemo poboljšati izgled i zdravlje kože” : Jelica Nikolić, magistra farmacije i specijalista kozmetologije

by | jul 27, 2022

U poslednje vreme primetna je ekspanzija proizvoda koji se nanose topikalno, a koji svojim aktivnim supstancama doprinose rešavanju različitih dermatoloških problema.

Jedan od problema sa kojim se često susrećem u praksi jeste nečista koža lica i pojava akni, i to ne samo u tinejdžerskom već i u kasnijem životnom dobu. Akne su većinom prisutne kod odraslih žena, kod kojih su one uglavnom prouzrokovane hormonskim promenama. Iako predstavljaju benignu dermatozu, akne imaju jak psihološki uticaj na pacijenta, budući da mogu narušiti estetski izgled kože, ali i ostaviti trajne posledice u vidu ožiljaka.

Postoji nekoliko supstanci koje mogu pomoći u tretmanu ovog problema, koje – prema najnovijim istraživanjima – treba uzimati u vidu suplemenata.

Laktoferin je supstanca koja, prema brojnim studijama, ima izrazit značaj za našu kožu, u slučaju tretmana akni, psorijaze i atopijskog dermatitisa.

Kolostrum je takođe jedna od novijih preporuka u medicinskim istraživanjima koja pomaže za slučaj akni. Poznat je i kao supstanca koju proizvode sisari, kao hranu za novorođenče u toku prvih nekoliko dana njegovog života, a pre početka proizvodnje pravog majčinog mleka. Kolostrum je bogat različitim biološki aktivnim jedinjenjima, uključujući imunoglobulin, laktoferin i faktore rasta koji utiču na zdravlje kože.

Cink isto tako pomaže. Igra značajnu ulogu u normalnom funkcionisanju imunološkog sistema, a – kao i vitamin E – štiti ćelije od oksidativnog stresa.

Preparat Lactoderm, kompanije Galenika, sadrži sve ove aktivne sastojke i od izuzetne je pomoći u slučaju blagih i umerenih formi akni. Ipak, važno je istaći da osobama čija je koža zahvaćena aknama treba mnogo strpljenja i discipline u sprovođenju svakodnevnog režima terapije, kućne nege i korigovanju ostalih životnih navika. Jedino kontinuiranim delovanjem na mnogobrojne unutrašnje i spoljašnje faktore koji doprinose nastanku akni možemo postići dugoročne pozitivne promene u izgledu i zdravlju kože.

Tagovi: