Da li je pranje lica sapunom zaista toliko loše?

by | jul 27, 2022
pranje lica sapunom

U čemu je kvaka sa sapunom? Jedna od prvih lekcija koju svaki novajlija u svetu nege kože dobije je nešto u stilu „Nikad ne perite lice sapunom“. Čak su i neka sredstva za čišćenje jasno označena „bez sapuna“ velikim slovima, kao da je sapun najgori mogući sastojak koji možemo da koristimo.

Ipak, svi mi koristimo sapun svakodnevno. Štaviše, postoji mnogo renomiranih brendova za negu kože koji prave sapun za lice. Sve to nas navodi da ono „ne umivaj se sapunom“ možda i nije tako striktno. Zato, rešili smo da otkrijemo da li je sapun zaista zabranjen i zbog čega?

Da li je pranje lica sapunom dobro ili nije?

Dermatolozi preporučuju da se koriste posebna sredstva za korišćenje lica, ali i sami kažu da nije svaki sapun loš. U čemu je onda stvar?

Članak se nastavlja posle reklama

Zbog čega nije dobro pranje lica sapunom?

Da biste razumeli zašto sapun može biti potencijalno loš za pranje lica, prvo da saznamo šta je u njemu. Običan sapun za telo sadrži alkalne soli dugih lanaca masnih kiselina sa pH između 9-10 i čitav spisak drugih sastojaka. Upravo u ovom ph je ključ: on može da poveća ph kože a onda dolazid o iritacije, crvenila, suvoće… Zato, kada gledate deklaraciju sapuna odbacite one koji sadrže natrijum lauril sulfat i parabene.

Dakle, umesto da jednostavno kažete: pranje lica sapunom je loše, bolje pogledajte sadržaj tog sapuna.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Da li ima koristi od pranja lica sapunom?

Uprkos njihovom potencijalu da izazovu isušivanje kože, sapuni imaju i svoje prednosti. Prva i najvažnija je ekologija – njihov uticaj na životnu sredinu je zanemarljiv. Ako baš i niste preterano ekološki osvešćeni, možda ćete pre obratiti pažnju na praktičnost, cenu i dostupnost – vrlo važne osobine sapuna. I poslednje, ali ne najmanje važno – sposobnost sapuna da ukloni nečistoće ne može da dostigne nijedno drugo sredstvo. Ovo se odnosi posebno na žene sa masnom, problematičnom kožom i proširenim porama.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Šta da koristim za pranje lica?

Dermatolozi se slažu u oceni da je za kožu lica bolje rešenje nego tečno sredstvo za čišćenje. Ipak, ako imate masnu kožu ili iz nekog drugog razloga želite da koristite sapun, onda obavezno obratite pažnju na njegov sadržaj.

Sapun koji prija koži trebalo bi da sadrži:

Članak se nastavlja posle reklama
  • manje od 10 odsto sapuna i sintetičkog deterdženta
  • sredstva za hidrataciju, ulja
  • glicerin koji je manje agresivan prema koži
  • antioksidante

 

Šta ako neću da koristim sapun za pranje lica?

Ako ste do sada već rešile da sapun nije za vas, evo koje alternative možete da izaberete i to prema tipu kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Veoma suva/osetljiva koža

Birajte kremaste i meke pene za čišćenje lica specijalno pravljene za osetljivu kožu. sadrže  Koristite ih dva puta dnevno.

Normalna koža

Preporuka je da tražite sredstva koja sadrže moćne hidratante kao što su aminokiseline i hijaluron.

Masna koža

Za vas su super rešenja sredstva koja sadrže salicilnu kiselinu. Ona uklanja višak sebuma i održava masnoću pod kontrolom.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

shironosov/gettyimagesplus