Kleopatru ŠMINKA čuvala od bolesti

by | januar 11, 2010

kraljica KleopatraTeška šminka oko očiju koju su koristili Egipćani, pogotovo kraljica Kleopatra, nije korišćena samo zbog ulepšavanja, već je štitila od bolesti, zaključili su francuski naučnici, prenosi britanski „Telegraf“.

U francuskoj studiji objavljenoj u časopisu „Analitička hemija“ navodi se da su ključni sastojci šminke koji su štitili oči od bolesti bile soli olova. Te soli u određenim uslovima proizvode malu količinu azotnog oksida, koji stimuliše imuni sistem da odbija bakterije koje izazvaju očne infekcije. Oni smatraju da su Egipćani to znali i da su na proizvodnji ovih jedinjenja i pravljenju šminke radili i do mesec dana.

Takođe se veruje da je prirodni mineral galenit (olovo-sulfid), korišćen u Egiptu kao olovka za oči, imao antiseptičko dejstvo, ulogu u sprečavanju gripa i štitio oči od jakog sunca.

Teoretski, olovo predstavlja rizik po zdravlje, ali analize naučnika su pokazale da male količine mogu imati zaštitno dejstvo.

Isticanje očiju tamnim bojama, stil šminkanja omiljen kod Egipćana, danas poznat kao“smoky eyes“ je još uvek popularan trend u šminkanju.

Tagovi: