Istraživanje: Piće nas opušta i podstiče na komunikaciju

by | avgust 2, 2012

Ispijanje alkohola je najčešći način opuštanja u društvu, zato što umereno pijenje podstiče ljude na emotivniji pristup drugima i otvoreniju komunikaciju, potvrdilo je istraživanje Univerziteta Pitsburg.

Naučnici su takođe otkrili da alkohol umanjuje negativne emocije prema drugima pa nam okolina postaje mnogo simpatičnija. Upravo ovo čini alkohol omiljenim načinom povezivanja i uklapanja u društvo.

Autori istraživanja su 720 ljudi nasumice podelili u grupe od po troje. Kako se ispitanici nisu poznavali od ranije, istraživači su merili uticaj alkohola na njihovo upoznavanje. Trećina ispitanika pila je alkohol, trećina bezalkohono piće, a trećini je rečeno da piju alkohol, iako im je dato bezalkoholno piće.

Oni koji su konzumirali alkohol bili su komunikativniji i prijatniji, više su se smešili i brže su se zbližili, dok su oni koji su pili bezalkoholna pića bili mnogo suzdržaniji. Takođe, nakon eksperimenta, ispitanici koji su konzumirali alkohol imali su mnogo pozitivnije utiske o članovima svoje grupe.

Tagovi: