Istraživanje: Kafa nam zaista popravlja dan

by | novembar 25, 2012

Jutarnja kafa nekima je jednostavno potrebna i bez nje ne mogu da započnu dan. Ima i onih koji bi zaspali već u rano poslepodne da ne popiju barem još jednu kafu, a nekima se događa da je kafa nakon šest sati poslepodne siguran način za besanu noć.

Istraživanje je pokazalo da kafa nema samo sposobnost buđenja uspavanog tela, nego radi i mnogo važniju stvar – pomaže našem mozgu da prihvati i obradi lepe reči, odnosno budi učenje bazirano na nagrađivanju.

Kafa ovo radi indirektnim podsticanjem lučenja dopamina, neurotransmitera koji je upravo zadužen za taj oblik učenja.

Već je odavno dokazano da razumne količine kofeina u telu pomažu kognitivnim sposobnostima, tako da džezva kafe pre celonoćnog učenja nije samo običaj, već nužda, jer kofein jača veze sa delovima mozga koji procesuiraju pozitivne informacije, što olakšava prepoznavanje reči.

Dokazano je da kofein pojačava aktivnost leve polovine mozga koja kontroliše jezik i razumevanje, tako da sledeći put kad vam neko pre prve jutarnje kafe izgleda kao da je pao s Marsa i ne razume baš ništa od onoga što se rekli, ne zamerite nego pustite čoveka da završi svoju kafu.

Tagovi: