7 bračnih pravila koja možete da prekršite

by | oktobar 8, 2013

Kada izgovorite sudbonosno „da“, očekujte razne savete dušebrižnika. Obavezno se poljubite pre spavanja, uvek idite zajedno na odmor, iskrenost je srž uspešnog braka… Šta je od svega toga istina?

bracna pravila

Psihoterapeut i autor knjige „Zašto sam te oženio“, Barbara Bartlejn, sastavila je listu nepisanih bračnih pravila koja se mogu prekršiti, ali samo ponekad. Na listi se, između ostalog, nalaze sledeća pravila:

1. Pomirite se pre odlaska u krevet

Rešavanje problema dok ste ljuti i umorni je uzaludan posao. Složite se da se ne slažete i pustite da problem ‘prenoći’. Naspavani i odmorni lakše ćete rešiti nesuglasicu.

2. Uvek budite iskreni

Ne treba lagati, ali nekada treba nešto prećutati. Na primer detalje o prethodnim vezama, ili da joj nova haljina grozno stoji. Budite obazrivi kako istinom ne biste provredili partnera.

3. Na odmor uvek idite zajedno

Koliko god da vam je potreban odmor od posla i svakodnevih oabveza, tako vam je potreban i odmor od partnera. To ne znači da ga ne volite, već da vam treba malo samoće ili možda zabave sa prijateljima, na primer. Mišljenje da partneri jedno drugome moraju biti sve, jednostavno nije realno.

4. Svađa sluti razvod

Partneri koji se nikada ne svađaju probleme drže u sebi i oni su, zapravo, bliži razvodu od onih koji se povremeno svađaju. Prilikom prepirki bitno je uzdržati se od vređanja i biti spreman za kritiku.

5. Deca su na prvom mestu

Deci je veoma bitno da vide da se roditelji vole, a ne samo da vole svoje dete. Osećaj sigurnosti jači je kod dece koja rastu uz roditelje koji se vole i poštuju.

6. Ne spavajte u odvojenim krevetima

Reč je o mitu koji nema realnu osnovu. Jedan od partnera možda hrće, drugi spava nemirno… a dobar san je izuzetno važan za zdravlje, ali i za dobre odnose sa drugim ljudima, samim tim i sa partnerom. Dakle, normalno je da povremeno spavate u odvojenim krevetima ili sobama, ali vodie računa da se iza toga ne krije izbegavanje intimnosti.

7. Dosada je prvi znak lošeg braka

Predvidivost i dosada nisu isto. To što znate ‘svaki potez’ svoga partnera ne znači da je vreme za promene, već da je vaša veza evoluirala i da je sada sigruna, smirena. Veza puna uzbuđenja je možda zabavnija, ali nije zdrava. Ako se baš uželite ‘noviteta’ otputujte negde, organizujte neke nove zajedničke aktivnosti.

Izvor: Life Content

Tagovi: