Najskuplji stan na svetu je…

by | april 21, 2011

Najskuplji stan na svetu nalazi se u Londonu, u zgradi „One Hyde Park“. Na opšte iznenađenje javnosti prodat je za neverovatnu sumu od čak 136 miliona funti. Uz prostorije uobičajene za luksuzne stanove ima i podrum vina, kao i podzemni prolaz do restorana „Heston Blumenthal“.

Ukrajinac Rinat Ahmetov je kupac najskupljeg stana u Londonu, koji je platio čak 136 miliona funti, a planira da u njega uloži još 60 miliona funti za uređenje.
Manjak u novčaniku, Ahmetovu neće značiti gotovo ništa, jer poseduje bogatstvo od 10 milijardi funti, a 2010. godine je bio na 148. mestu Forbsove liste.
Kako navodi sajt Daily Mail, obogatio se ulaganjem sredstava u rudnike uglja i čelika. Trenutno je vlasnik i ukrajinskog fudbalskog kluba „Šahtjor“.

Njegov novi penthaus se prostire na tri sprata sa kojih se pruža spektakularan pogled na London.
Stanovi u zgradi „One Hyde Park“ trenutno su najskuplji na svetu, a Ukrajinac ih je kupio dva i spojio u jedan veličine 2.322 kvadrata.
Kvadratni metar u ovom delu Londona košta 6.000 funti. Investitori, braća Nikolas i Kristijan Kendi, su kupili parcelu za 150 miliona funti 2004. godine, a zatim su angažovali arhitektu Lorda Rodžersa za realizaciju projekta.
Inače, ova zgrada je kao mala tvrđava. U nju se ulazi prolaskom pored senzora za prepoznavanje rožnjače, ima sobe za paniku i neprobojna stakla. Popločana je sa 15 vrsta najkvalitetnijeg mermera.

Zgrada ima privatni bioskop, bazen dužine 21 metar, saune, teretane, terene za golf, vinski podrum, recepciju, dostavu u sobu iz mandarinskog restorana i podzemni put do restorana „Heston Blumenthal“.
Najjeftiniji jednosoban stan košta 6,75 miliona dok je cena većine stanova između 27 i 33 miliona funti. Imena ostalih kupaca se čuvaju u tajnosti. Trenutno su prodata 33 stana, za ukupnu sumu od 727 miliona funti, a još 30 će se prodati uskoro, pa ko ima, neka izvoli.

Tagovi: