Kako izabrati udobne cipele?

by | februar 23, 2014

Neudobne cipele mogu vam prouzrokovati puno problema – od bola u nogama do oštećenja živaca u stopalu. Saznajte kako da zaštitite svoje noge i da izaberete udobne cipele. Jednostavni saveti daće vam prave odgovore kako izabrati cipele u kojima će noga imati prostor za disanje, a istovremeno ćete biti trendi i sa stilom.

woman-shopping-for-shoes

1. Odaberite najbolje vreme za kupovinu

Kada se radi o cipelama, za taj šoping postoji dobro i loše vreme. U jutarnjim satima noge su odmorene i tada možete da obujete čvršće i tesne cipele. Upravo zato je najbolje kupovati cipele u popodnevnim satima, kada su noge umorne, pa čak i malo otečene. Tako ostajete sigurni da će obuća koju kupite ostati udobna.

2. Kupite pravu veličinu

Izmerite veličinu svoje noge s vremena na vreme (pogotovo ako ste bili trudnica). Uvek možete isprobati veću veličinu od one za koju mislite da imate i tako ćete odmah videti koja vam odgovara. Ako su vam stopala ravno u cipeli, tj. ne „plešu“, znači da je veličina dobra.

3. Obratite pažnju na širinu, ne samo na dužinu

Kada se radi o dužini, odaberite pravilnu obuću tako da uvek ostavite malo prostora između palca i prednjeg dela cipele. Nikad ne kupujte ništa pretesno.

4. Odaberite prave potpetice za sebe

Mnoge žene izbegavaju visoke potpetice jer kažu da ne mogu dugo ni da stoje niti da hodaju u njima. Međutim, treba znati i odabrati pravu štiklu na cipeli. Peta bi trebalo da bude u direktnoj liniji ispod kosti pete. Ako je potpetica postavljena na zadnjem delu, nećete se osećati ugodno i teško ćete prilagoditi svoj hod tome.

5. Prvo nošenje

Kod prvog, dužeg nošenja novih cipela jako pripazite. Uvek je dobro da ih prethodno razgaziti s par nošenja na kratke relacije – da se noga privikne i cipele prilagode. Najlakše je to uraditi kod kuće. Nosite ih 15 minuta, zatim 30 minuta i 60 minuta – s dužim pauzama između.

6. Ulošci za cipele

Ako već imate cipele koje vam nisu preterano udobne – pokušajte da ih prilagodite. Kupite uloške s dodatnim jastucima kako biste pomogli nozi da se bolje prilagodi cipeli, ali i obrnuto.

Savet plus: Čak i ako nosite cipele s potpeticom, ipak izbegavajte svakodnevno nošenje istih. Topla kupka je tradicionalno rešenje za umorne noge, ali nije i najučinkovitije. Staviti noge u hladnu vodu mnogo je bolje rešenje da eliminišete bolove.

Izvor: Zena.hr

Tagovi: