Volim da volontiram: Na letovanje sa Mladim istraživačima Srbije

by | april 28, 2014

Prijavljivanje za sezonu letnjih volonterskih kampova počelo je 17. marta a do sada se, u poslednjih 20 godina koliko se Mladi istraživači Srbije bave međunarodnom razmenom volontera, već preko 5000 volontera prijavilo i time ukazalo na važnost volonterstva kako u Srbiji tako i u svetu.

volonteri

To što nemaš debeli novčanik, pasoš i bogate rođake u inostranstvu, ne znači da i ovo leto treba da sediš kod kuće i ogovaraš one koji su otputovali. Tvoje je samo da odgovoriš na sledeća pitanja, a ima ko će da organizuje tvoje letovanje!

Ovog leta želim da:

1. upoznam neke druge mirise, zvuke, mesta, događaje i ljude;
2. naučim sasvim nove veštine;
3. obnovim znanje stranog jezika;
4. steknem prijatelje iz celog sveta;
5. doprinesem da Zemlja postane zdravije i pravednije mesto.

Volonterski servis Srbije je sektor Mladih istraživača Srbije koji se bavi međunarodnom razmenom volontera. Razmena se obavlja u okviru velikih svetskih mreža volonterskih organizacija koje su deo UNESCO-vog koordinativnog komiteta međunarodnih volonterskih servisa. Volonterski servis Srbije smešta volontere u inostranstvo, a zauzvrat prima inostrane volontere na naše domaće programe.

Radni kamp je jedinstven oblik volonterskog rada, predviđen za sve ljude dobre volje između 18 i 65 godina i koji govore elementarni engleski ili jezik zemlje u koju idu. Potrebno je platiti samo put i članarinu u Volonterskom servisu Srbije od 6800 dinara, a smeštaj i hrana na kampu su obezbeđeni.

Iako većina volontera koja ide na radne kampove ima između 18 i 25 godina, volonteri svih uzrasta su dobrodošli. Postoje i posebni, tinejdžerski kampovi, za mlade od 14 do 18 godina. Osim malobrojnih kampova koji pretpostavljaju posedovanje određene veštine ili znanja (kao što su umetnički – muzički, rad sa decom i odraslima sa specifičnim potrebama), ne postoje ograničavajući uslovi. Jednostavno, ako ima mesta, volonter će biti smešten. Učesnici iz različitih zemalja radom na kampovima daju svoj doprinos pre svega lokalnim zajednicama a podstiče mobilnost mladih i njihovo aktivno učešće kroz volonterski rad.

Svaki radni kamp je drugačiji zbog broja učesnika (obično od šest do 30 volontera), njihovog porekla i, naravno, njihovih ličnosti. Jedan od glavnih ciljeva radnog kampa je stvaranje kontakata između učesnika iz inostranstva i lokalnog stanovništva, čime se doprinosi boljem razumevanju naroda i kultura, prijateljstvu i miru. Volonteri su tako i učesnici u svakodnevnom životu, a ne turisti. Time dobijaju potpuno drugačiju sliku zemlje u kojoj borave, posmatranu iz ugla samih stanovnika, i u mogućnosti su da bolje upoznaju njihovu kulturu i običaje.

Programi su tematski veoma različiti: ekološki, arheološki, socijalni, umetnički, različita rekonstrukcija i izgradnja, poljoprivredni, koji se bave kulturnim nasleđem, istorijom, jezikom, mirom, rad sa decom i osobama sa posebnim potrebama. Zbog široke dostupnosti i programske edukativne atraktivnosti, Mladi istraživači Srbije su posebno razvijali ovaj sektor u cilju društvenog aktiviranja najšireg kruga mladih.

Volonteri moraju, pre svega, da budu motivisani, da budu prisutni od početka do kraja kampa, da aktivno ucestvuju u svim aspektima koje kamp nudi, da imaju želju da razumeju i poštuju običaje drugih naroda, da budu otvoreni i prijemčivi za sticanje novih prijatelja i iskustava mesta i, ono što je najvažnije – da dobrom voljom promenite svet!

Volonteri nisu jeftina radna snaga, znači da rad ne bi trebalo da bude pretežak, ali je neophodno da rad bude osmišljen. Volonter dobija nezamenljivo iskustvo i mogućnost da putuje, usavrši jezik, upozna prijatelje iz celog sveta; lokalni partneri i organizacije koje šalju i primaju volontere promovišu opšte ideje volonterstva i ciljeva i jacanje kredibiliteta i ugleda medu partnerima u svetu i u svojoj zemlji.

Volonteri se mogu javiti u Bulevaru umetnosti 27 u Beogradu, ali i u Kancelarijama za mlade beogradskih opština Svaski venac, Palilula, Obrenovac, zatim u Pokretu gorana Vojvodine u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, Društvu istraživača „Vladimir Mandić-Manda“ u Valjevu, Poraktivu u Nišu i Kancelariji za mlade Novi Pazar.

Tagovi: