Kosa pokazatelj opasnosti od srčanog udara

by | septembar 13, 2010

Opasnost od srčanog napada se može otkriti kod pacijenata i do šest meseci pre nego što se desi po stanju njihove kose, pokazalo je istraživanje kanadskih eksperata, prenosi specijalizovani časopis „Stres“.

KosaGrupa kanadskih naučnika s univerziteta „Zapadni Ontario“ je potvrdila da hroničan stres u velikoj meri utiče na pojavu srčanog napada analizom nivoa kortizola – hormona stresa u kosi muškaraca, prenele su svetske agencije.

Dosad je, kako su naveli istraživači, prisustvo kortizola mereno u urinu, krvi ili pljuvački, ali svi ti elementi pokazuju nivo stresa tokom poslednjih par sati ili dana, a ne i tokom dužeg vremenskog perioda.

Omogućavanjem dugoročne analize, test kose prvi put pruža objektivan i upoređujući marker uloge hroničnog stresa u srčanim napadima. Kanadski naučnici su došli do zaključka da se analizom kose može utvrditi opasnost od srčanog napada ispitivanjem uzoraka kose 56 muškaraca primljenih na bolničko lečenje nakon srčanog napada i 56 muškaraca koji nisu imali srčani napad.

Ispitivanje je pokazalo mnogo viši nivo kortizola u vlasima kose pacijenata koji su doživeli srčani napad. Naučnici smatraju da će rezultati njihovog istraživanja omogućiti lekarima bolje razumevanje hroničnog stresa radi otkrivanja i lečenja pacijenata kod kojih postoji opasnost da dožive srčani napad. 

Sada bi međutim, kako su prenele agencije, trebalo obaviti ispitivanja na većem broju ljudi, uključujući i žene.

 

Tagovi: